latinica  ћирилица
02/12/2023 |  15:42 ⇒ 03/12/2023 | 07:39 | Аутор: РТРС

"БиХ ће изгубити у политичком процесу пред неуставним Судом" (ФОТО/ВИДЕО)

БиХ ће изгубити на неуставном Суду БиХ у политичком процесу који се води против мене као предсједника Републике Српске и директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, рекао је данас предсједник Српске Милорад Додик.
(фото: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić) -
(фото: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić)

Додик, који је у Лакташима присуствовао стручно-консултативном састанку о новонасталој ситуацији у вези са судским поступком против њега и Лукића, рекао је да је поступак покренут пред неуставним Судом.

- Због велике заинтересованости академске заједнице, правне струке, одржан је конститутивни састанак о политичком процесу који се води против мене и директора Службеног гласника Српске на нивоу правосуђа БиХ. Окупили смо се како би саслушали све добронамјерне људе који желе да својим сугестијама, опсервацијама и увидима дају допринос у одбрани пред лажним Судом БиХ, који је такав какав јесте - неуставан и који прихвата да нелегални и неизабрани тзв. високи представник покрећу поступак против легално изабраног предсједника и директора Службеног гласника - рекао је Додик.

Професор међународног права Жељко Будимир рекао је да је процес против предсједника Српске напад на институције Републике Српске и да је потребан најшири фронт одбране интереса институција Српске пред неуставним Судом БиХ. Најавио је формирање ширег тима који ће учествовати у одбрани предсједника Републике.

Фото: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić

- Данас је и струка и наука говорила у ком смјеру треба да идемо у одбрани националног интереса Републике Српске и српског народа у БиХ. Сви људи који су овдје нашли исказали су спремност да учествују као стручни свједоци, консултанти и експерти у овоме поступку у тиму одбране предсједника Републике и морам вам рећи да је ово један од консултативних састанака које ћемо правити у наредном периоду - навео је Будимир.

Он је рекао да ће позвати стручњаке и актере политичког и правног живота из окружења, посебно из Србије која је једна од потписница Дејтонског споразума.

Фото: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić

Предсједник Центра за обнову међународног права Горан Петронијевић истакао је да је монтирани процес који се води у Сарајеву против Додика и Лукића наставак флагрантног кршења међународног права.

Петронијевић је рекао да је Центар на чијем је челу и који се бави аномалијама које се појављују кршењем међународног права, препознао као један од таквих момената ово што се догађа у БиХ са монтираним процесом и наметањем нелегитимног високог представника у БиХ.

Адвокат Бранко Лукић рекао је да онима који воде процес против предсједника Републике Српске и међународној заједници није проблем Додик, већ Република Српска у чију су разградњу кренули покушајима отимања имовине и поткопавањем њених темеља.

- Међународна заједница, односно колективни Запад покушава да разгради Републику Српску. Поручујем им да то Срби из Српске и читавог свијета неће допустити. Борићемо се да заштитимо предсједника и Републику Српску - поручио је Лукић.

Декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић рекао је да се одбраном Додика и Лукића брани право грађана да се поштује њихова политичка воља, али и да БиХ буде нормална, суверена и демократска земља.

- Желимо да одбранимо Устав БиХ у којем пише да је она демократска и суверена земља у којој се поштује владавина права. У Уставу БиХ су одређене и институције БиХ и он није измијењен, то може да се учини само уставним амандманима - рекао је Мирјанић и додао да се брани и Устав Републике Српске.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић рекао је да је кривични поступак у Сарајеву "добра" прилика да се на широком фронту поведе правна битка за давање коначног одговора на питање чему служи високи представник у БиХ, да се проблематизује његово постојање у БиХ.

-Ако треба да БиХ буде правна држава која ће функционисати на темељу владавине права, претпоставка за то је да власт у њој врше и политике воде оне институције које су биране у складу са уставима БиХ и ентитета, потпуно самостално и слободно, што није случај од када је именован први високи представник - навео је Марковић.

Професор међународног јавног права и људских права Борис Кривокапић истакао је важност данашњег скупа који је окупио еминентне стручњаке, представнике научне заједнице и праксе, који су дошли до подударних ставова, те нагласио да ово није био политички скуп.

Кривокапић је рекао да ово није само одбрана Додика, Лукића и Републике Српске него и међународног права.

Професор кривичног права на Правном факултету Универзитета у Новом Саду Бранислав Ристивојевић рекао је да оптужница против Додика и Лукића представља напад на Републику Српску.

- И да је неко други на Додиковом мјесту, било би исто. Њима није проблем Додик, већ Република Српска - навео је Ристивојевић.