latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:25 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Будимир: Марфи потврђује да БиХ није суверена (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је данас да амерички амбасадор БиХ Мајкл Марфи покушава кроз политику силе да буде власник свих политичких процеса у БиХ, али да то неће проћи у Српској.
Жељко Будимир (фото: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić) -
Жељко Будимир (фото: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić)

Будимир је рекао да Марфи нелегално дјелује и крши дипломатске конвенције мијешајући се у унутрашња питања једне земље и кршећи суверенитет.

Он  је додао да све оно што континуирано раде америчка, британска и остале западне амбасаде показује да БиХ није суверена.

- Да будем потпуно прецизан - један дио БиХ је суверен, а то је Република Српска која не дозвољава мијешање амбасадора у унутрашњу политику у БиХ, док се у политичком Сарајеву амбасадори и амбасадорска политика доживљава као нешто што треба да БиХ прекомпонује у политичку заједницу која би одговарала бошњачком становништву - рекао је Будимир.

Он је констатовао да је посебно лоше то што Марфи на дневнополитичком нивоу улази у личне сукобе са највишим, демократским представницима Републике Српске и покушава да увуче и остатак спољнополитичких органа САД.

Када је ријеч о изјавама министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза, Будимир је рекао да Хелез, као ни министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рамо Исак, не би могли прићи озбиљним политичким функцијама да је БиХ иоле нормална земља.

Он је рекао да се изјаве Хелеза о постојању паравојних кампова у Републици Српској, а без изношења иједног доказа о томе, своде на одређену медијску харангу и покушај спиновања.

- То нема везе са здравим разумом шта тај човјек прича - нагласио је Будимир.