latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:25 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Петронијевић: Марфи руши међународно право и БиХ (ВИДЕО)

Адвокат Горан Петронијевић рекао је да би амерички амбасадор Мајкл Марфи требало да се извини не само грађанима Републике Српске већ и БиХ, јер руши и међународно право и БиХ.
Горан Петронијевић (фото: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić) - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Горан Петронијевић (фото: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić)Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Петронијевић је рекао да је у БиХ све изврнуто наопачке - онога ко се бори за успостављање дејтонског Устава, за владавину права, проглавашавају сепаратистом, а да тај исти устав руше управо амбасадори и Кристијан Шмит, који себе зове високим представником.

Он је истакао они руше међународно право и БиХ и покушавају да створе унитарну државу која неће и не би могла да постоји и функционише чак ни у таквом облику.

- Према томе, наглавачке је изврнуто. То је једна лицемјерна теза и даћу себи за право да кажем један прави савјет Његовој екселенцији, требало би за то да се извини свим грађанима, не само Републике Српске, него и БиХ - рекао је Петронијевић.

Он је истакао да би у нормалној држави због сваке злоупотребе Бечке конвенције амбасадор био позван на разговор и да би му можда чак био ускраћен и агреман, али је над БиХ, иако је међународно призната, јак протекторат.