latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:28 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Бивша припадница јединице "Зулфикар" ухапшена у САД

Бивша припадница једницие "Зулфикар" такозване Армије БиХ Нада Радован Томанић /51/ ухапшена је у САД према оптужбама да је лагала да би добила америчко држављанство, а за вријеме оружаног сукоба у БиХ учествовала је у физичком и психичком злостављању заробљених Срба, а објавило је Министарство правосуђа.
Америчка полиција (фото: EPA-EFE/PAT CRAY - илустрација) -
Америчка полиција (фото: EPA-EFE/PAT CRAY - илустрација)

Према оптужници, она је служила у Специјалној јединици такозване Армије БиХ "Зулфикар" током оружаног сукоба у БиХ деведесетих година.

- Заједно са другим војницима специјалне јединице "Зулфикар", Томанићева је наводно учествовала у физичком и психичком злостављању заробљеника Срба у БиХ на основу њихове етничке припадности, вјере и припадности одређеној друштвеној групи - наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства правде САД.

У оптужници је истакнуто да се Томанићева приликом подношења захтјева за натурализацију лажно представила да никога није прогонила због вјероисповијести, припадности одређеној друштвеној групи или политичког мишљења и да никада није починила кривично дело за које није ухапшена.

- Нада Томанић ужива привилегије америчког држављанства више од 10 година, привилегије које је наводно стекла лагањем да би прикрила кршења људских права које је починила у БиХ - рекла је вршилац дужности помоћника државног тужиоца Никол М. Аргентијери из Криминалистичког одјељења Министарства правде.

Она је нагласила да ће Министарство енергично проводити законе о имиграцији да би осигурало да САД не служе као сигурно уточиште за прогонитеље.

Томанићева се терети по двије тачке за незаконито прибављање натурализације. Ако буде проглашена кривом, пријети јој максимална казна од 10 година затвора по свакој тачки. Осуда би такође резултирала аутоматским одузимањем америчког држављанства.