latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:52 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

Подићи углед геодетске струке

У Требињу је данас одржана Скупштина Друштва геодетских инжењера и геометара Републике Српске са које је поручено да треба подићи углед геодетске струке и вратити је на ниво са осталим техничким струкама.
Требиње-Скупштина Друштва геодетских инжењера и геометара - Фото: СРНА
Требиње-Скупштина Друштва геодетских инжењера и геометараФото: СРНА

На Скупштини је за предсједника изабрана Татјана Сарајлић, ново руководство, нови Управни и Надзорни одбор и Суд части.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе Драган Станковић рекао је да је ово Удружење веома битно за Управу с обзиром на то да му припада највише чланова и запослених радника.

Он је истакао да је циљ да се прикаже развој геодетске струке, односно напредак струке, као и то да је подигну на мјесто гдје припада.

На овом скупу присутни су представници из Црне Горе, Македоније, Хрватске, а Станковић је указао на потребу да струка и институције морају да сарађују.

Сарајлићева је рекла да су основни циљеви да се скуповима овакве врсте створи добра интеракција међу колегама и нове пословне прилике.

Она је истакла да су ове године потписана три споразума о сарадњи, са Савезом геодета из Србије, са Удружењем приватних фирми, Гео удружење из Србије и са Комором геодета из Македоније, те да ће се радити на томе да једни од других покушају да примјењују најбоље примјере праксе.

- Имамо око 250 чланова, чак око 140 из Републичке управе за геодетске ии имовинско-правне послове - рекла је Сарајлићева.

Предсједник Савеза геодета Србије Младен Шошкић рекао је да дуго година блиско сарађују са овим друштвом из Републике Српске на коју гледају као на братску земљу.

- Имамо добру сарадњу и мимо овог данашњег споразума. Ми смо данас и званично потписали тај споразум, међутим није нас ни раније спречавало да сарађујемо, да организујемо неке активности, а надам се да ће од сада та сарадња бити много интензивнија - рекао је Шошкић.

Он је истакао да је геодетска струка много битна за сваку државу, јер одржавају евиденцију о територији и земљиштву, а без тога нема државе.