latinica  ћирилица
02/12/2023 |  18:01 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Випотник: Квалитетан наступ Српске и БиХ у Дубаију

Делегација Републике Српске и БиХ имале су квалитетан наступ на конференцији држава чланица Оквирне конвенције УН о промјени климе у Дубаију на којој су предложени одређени документи које ће разматрати владе Српске и ФБиХ, изјавио је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випотник.
Бојан Випотник - Фото: СРНА
Бојан ВипотникФото: СРНА

Випотник је навео да је Министарство на чијем је челу, које је у име БиХ задужено за спровођење Оквирне конвенције УН о климатским промјенама, било носилац свих активности које су омогућиле да наступ у свим сегментима конференције буде квалитетан.

- Једна од кључних активности конференције је глобални преглед тренутних емисија гасова са ефектом стаклене баште да би се одредило гдје се свијет тренутно налази, с обзиром на то да се приближавамо прагу од 1,5 степен Целзијусов повећања глобалне температуре - рекао је Випотник, који учествује на конференцији.

Он је нагласио да је наука указала на катастрофалне посљедице по планету ако се овај праг пређе, те навео да су климатски екстреми све израженији и могли би бити чешћи и интензивнији.

- Већ сада је јасно да претходни напори нису били довољни и да ће бити потребно повећати глобалне амбиције за заустављање пораста и смањивања гасова са ефектом стаклене баште, те да ће за ове активности бити планирана значајнија средства - навео је Випотник.

Он је нагласио да су Република Српска и БиХ испунили све обавезе према Конвенцији које се односе на извјештавање и наредни корак је да се до краја године иде са израдом првог транспаретног извјештаја и петог извјештаја о климатским промјенама.

- У складу са тим до краја засједања представници делегације БиХ учествоваће на експретским састанцима помоћних тијела саме Конвенције и то за науку и технологију и спровођење, као и на другом састанцима на техничком нивоу гдје ће бити разрађене поменуте активности - рекао је Випотник.

Випоитник каже и да су, када је ријеч о политичком сегменту, предложени одређени документи који ће разматрати владе Српске, односно ФБиХ да би их евентуално, након утврђених ставова, надлежни органи на заједничком нивоу могли прихватити у име БиХ.