latinica  ћирилица
02/12/2023 |  21:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Епархија потврдила да је споменик војницима враћен на мјесто

Епархија рашко-призренска потврдила је вечерас да је споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. враћен на мјесто гдје се налазио прије измјештања у спомен парку на приштинском православном гробљу.
Приштина: Споменик српским војницима (Фото: eparhija-prizren.com) -
Приштина: Споменик српским војницима (Фото: eparhija-prizren.com)

У присуству представника француске Амбасаде и уз координацију са Епархијом рашко-призренском, споменик су данас вратили радници Комуналног предузећа, наводи се даље у саопштењу Епархије.

Бијела спомен плоча подигнута у славу српских јунака пострадалих у периоду Балканских и Првог свјетског рата, од 1912. до 1918, на којој пише "Овдје леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912 - 1918", била је помјерена са доње, бочне стране спомен парка.

- Измјештање спомен плоче обављено је уочи овогодишњег Дана побједе 11. новембра без знања Цркве и српске заједнице, што је изазвало велико незадовољство у јавности. Молећи се за покој јунака из Балканских ратова и Првог свјетског рата, благодаримо Господу што је плоча враћена на мјесто гдје је раније стајала и гдје леже кости српских бораца - саопштила је Епархија рашко-призренска.

До измјештања споменика борцима из Балканских и Првог свјетског рата дошло је на иницијативу амбасада Француске и Њемачке у Приштини, уочи обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату 11. новембра.

Тада је на мјесто споменика српским ратницима постављена плоча са написом на француском, српском и албанском: "Француским војницима палим на Косову".