latinica  ћирилица
03/12/2023 |  08:37 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Вујић: САД настављају удар на политичаре који бране Дејтон и интересе српског народа

Стални представник БиХ при УН Бојан Вујић изјавио је да САД настављају удар на оне политичаре у Републици Српској који бране Дејтонски мировни споразум и интересе српског народа.
Бојан Вујић - Фото: РТРС
Бојан ВујићФото: РТРС

Коментаришући константне пријетње САД и америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија руководству Републике Српске, Вујић је рекао да САД тиме шаљу јако лошу поруку.

- За мене ништа неочекивано, с обзиром на то шта смо све видјели у посљедњем периоду када су санкције у питању - рекао је Вујић за Срну.

Вујић, који је био и амбасадор БиХ у САД, истакао је да су неутемељени напади и санкције и на предсједника Републике Српске и на све политичке представнике српског народа.

Он је нагласио да је био свједок на састанцима у Вашингтону, када је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић бранила интересе српског народа, а и Устав и Дејтонски мировни споразум БиХ.

- Као што видите, то нажалост не функционише онако како то Устав каже и искрено, ништа неочекивано - појаснио је Вујић, те оцијенио да пријетње и санкције нису начин како би БиХ требало да функционише.

Вујић је истакао да он јесте амбасадор БиХ, али да долази из Републике Српске и да је захвалан свим српским званичницима који бране интересе свог народа.

Он је рекао да је, присуствујући састанцима са највишим званичницима америчке администрације и у разговору са високим америчким званичницима, покушавао да разговара о односу према Републици Српској.

- Када сам једног америчког званичника питао зашто покушавају да одузму имовину Републици Српској с обзиром на то да по Дејтонксом мировном споразуму она припада ентитетима, он је мени само рекао да није адвокат и да нема одговор на то питање. Мислим да је тиме све речено - навео је Вујић.