latinica  ћирилица
03/12/2023 |  14:08 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Обиљежена 31 година од егзодуса 5.000 Срба са простора Гостовића и Жепча (ВИДЕО)

У Модричи је обиљежена 31 година од егзодуса око пет хиљада Срба са простора Гостовића код Завидовића и Љесковице, Бистрице и дијела Ловнице код Жепча.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Служена је света литургија и парастос за 111 погинулих Срба у одбрамбено-отаџбинском рату са овог простора.

Предсједник Завичајног удружења Гостовићана Пане Костадиновић подсјетио је да су по попису из 1991. године у мјесној заједници Гостовић била 22 села са српским живљем са укупно 1.100 домаћинстава и 3.263 становника.

- У сумрак, 4. децембра 1992. године у Гостовићу и српским мјестима у Жепчу није остао ниједан Србин - рекао је Констадиновић.

Он је нагласио да су жртве биле велике, те подсјетио да је бранећи вјековна огњишта од јуна до децембра 1992. године погинуло 80 припадника батаљона Гостовић, 23 борца чете Љесковица-Бистрице и осам цивила из Гостовића.

- У Гостовићу је био и злогласни логор муџахедина, који су починили стравичан злочин, за који нажалост нико није одговарао - рекао је Костадиновић.

Он је истакао да су некадашњи мјештани Гостовића разочарани чињеницом да је пресуђении командант муслиманских јединица Сакиб Махмуљин на слободи.

Предсједник Завичајног удружења Жепчака Чедомир Грозић рекао је да се одавањем поште чувају успомене на страдале и на праведност борбе Срба у грађанском рату 1992. године.

Представници удружења Гостовичана и Жепчака су у спомен-соби у Модричи одали пошту за 708 бораца погинулих за Републику Српску из ове општине и више од 30 општина бивше Југославије чије породице данас живе у Модричи.

До егзодуса је дошло 4. децембра 1992. године, када су припадници такозване Армије БиХ, у садејству са јединицом "Ел муџахедин", попалили и уништили 22 српска насеља, али и након пада овог простора под муслиманску контролу.