latinica  ћирилица
03/12/2023 |  15:52 ⇒ 21:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија и Србија имају добре политичке и економске односе (ВИДЕО)

Предсједник Александар Вучић изјавио је данас, послије састанка са италијанском премијерком Ђорђом Мелони, да су разговарали о свим важним питањима и констатовали да Србија и Италија као изразито пријатељске земље имају добре политичке и економске односе и истакао да би Италија, када Стелантис крене у производњу електричне панде у Крагујевцу, могла да буде поново први и најзначајнији партнер Србије.
Александар Вучић и Ђорђа Мелони (FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Александар Вучић и Ђорђа Мелони (FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Са Мелонијевом сам разговарао и о свим регионалним питањима и европском путу Србије и захвалан сам предсједници Владе Италије због суштинске и истрајне подршке Италије европском путу Србији и посебно сам захвалан Ђорђи што је увијек жљела да чује наше мишљење и имала увијек довољно времена да саслуша оно што Србија има да каже и што није имала једностран приступ проблемима у региону -  рекао је Вучић у Палати Србија.

Захвалио је Мелонијевој што је посјетила Србију упркос густом распореду и истакао да смо поносни, привилеговани и почаствовани њеном посјетом, која ће допринијети даљем унапређењу односа двије земље.

Вучић је рекао да спољнотрговинска размјена двије земље износи годишње 4,6 милијарди евра и да вјерује да може да буде много већа, а посебно када Стелантис крене са производњом новог модела - електричне панде у Крагујевцу.

Мелонијева је захвалила Вучићу на гостопримству, нагласивши да су Италија и Србија посебно у посљедњем периоду развили билатералне односе.

- Имали смо и Бизнис форум који је споменуо предсједник, а и дијалог наших влада је интензивиран. Много тога смо заједно урадили. Наша трговинска размјена која је изузетна може да буде и боља. У Србији има много италијанских компанија које запошљавају 150.000 људи. Београд је први град на свијету гдје су неке реномиране италијанске компаније отвориле представништва. Све то говори колико пажње ми имамо и са колико пажње гледа наш предузетнички свијет на Србију - рекла је Мелонијева.

Истакла је да сви досадашњи резултати показују добре економске односе двије земље и да постоји велико интересовање италијанских компанија да послују ту, чему доприноси економски развој Србије и економска политика њеног предсједника.

- Веома сам задовољна што имамо лидере који се разумију и схватају колико је битно да се побољшају наши односи и наше привреде. Сав посао који Италија и Србија заједно раде показује стратешки значај који Србија има за Италију и зато смо ми овдје. Наставићемо да будемо међу првим земљама који подржавају процес проширења - рекла је Мелонијева.

Она је нагласила да ће Италија увијек пружити подршку Србији у Савјету Европе и поручила да је оно што они треба да ураде, један брзи процес који би довео до, како је рекла "не проширења, већ поновног уједињења Европе".

- За нас је битно да западна Европа буде дио ЕУ породице. Вучић зна да може да рачуна на подршку Италије и у Савјету Европе, како бисмо убрзали тај процес приближавања Европској унији и све оно што Европска комисија тражи - рекла је Мелонијева.

- Знам да ће Србија наставити да има конструктиван приступ и у дијалогу у вези Косова. Италија подржава тај процес и радимо на томе да дође до реализације свих обавеза које су стране на себе преузеле - рекла је Мелонијева.