latinica  ћирилица
04/12/2023 |  07:51 ⇒ 08:17 | Аутор: Агенције

ИДФ: Убијен командант батаљона Хамаса; Израелска војска дјелује широм Газе

Четврти дан борбе се воде у Појасу Газе, након седмодневног прекида ватре између израелске војске и припадника палестинског Хамаса. Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да трупе делују у свим деловима енклаве. Са друге стране, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, тврди да је од почетка сукоба страдало 15.523 Палестинца.
Рат у Израелу (фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Рат у Израелу (фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

ИДФ: Убијен командант батаљона Хамаса

Израелске снаге убиле су команданта Хамаса по имену Хаитам Хуваџари, саопштила је израелска војска.

Израелске одбрамбене снаге тврде да је Хоџари предводио батаљон који је учествовао у Хамасовим нападима на Израел 7. октобра.

Они су такође рекли да је Хоџари био задужен за активности Хамаса у главној болници у Гази Ал-Шифа и да је командовао борбама против снага ИДФ у кампу Шати, палестинском избјегличком кампу у северној Гази.

Израелска војска гађала је Ал-Шифу прије двије недјеље, тврдећи да је Хамас изградио важан командни центар испод болнице. САД су подржале ове тврдње, које је Хамас одбацио.

Амерички ратни брод оборио дронове Хута испаљене у Црвеном мору

Јеменски Хути које подржава Иран саопштили су да су гађали бродове повезане са Израелом у Црвеном мору. Од тада је америчка Централна команда, која надгледа војне операције на Блиском истоку, саопштила да се један од њихових ратних бродова ангажовао и оборио три дрона.

Амерички ратни брод помогао је трима комерцијалним бродовима - који су имали везе са 14 земаља, укључујући Велику Британију - у недељу након што су гађани у Црвеном мору из области Јемена које држе Хути. Два брода су погођена пројектилима, али није било жртава.

Двоје погинулих у рацијама и сукобима на Западној обали

Палестински и израелски медији извештавају о рацијама које су извеле израелске снаге и сукобима на Западној обали. Израелски војници су убили двије особе у Калкиљи, саопштила је израелска радио мрежа ГЛЗ радио. Израелске трупе ухапсиле су 16 Палестинаца у Даши и најмање једну особу у Калкиљи, јавила је палестинска новинска агенција Вафа. Још деветоро је ухапшено у Џенину и шест у Јерихону, наводи агенција.

Премијер Катара са Блинкеном, истакао потребу за прекидом ватре на Блиском истоку

Катарски премијер и министар спољних послова шеик Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани истакао је у разговору са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном потребу за деескалацијом и примирјем у Појасу Газе, јавила је државна новинска агенција те земље.

Катарски премијер је током разговора у недељу још једном поново потврдио посвећеност Катара текућим напорима усмјереним на враћање мира у регион, преноси Си-Ен-Ен. Он је такође изразио забринутост да ће наставак сукоба у Појасу Газе након хуманитарне паузе отежати посредничке напоре и погоршати хуманитарну кризу.

Ал-Тани је навео да Катар осуђује све облике гађања цивила, посебно жена и дјеце, и истакао да су акције попут тих, укључујући политику колективног кажњавања, неприхватљиве у било којим околностима.

Он је затражио хитно отварање хуманитарних коридора како би било осигурано безбиједно достављање помоћи Палестинцима погођеним сукобом Израела и Хамаса.

Катар је прошлог мјесеца посредовао у договору Израела и Хамаса о привременом примирју које је истекло у петак ујуто.