latinica  ћирилица
04/12/2023 |  09:06 ⇒ 09:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Одређен притвор тројици осумњичених за убиство дјевојчице у С. Македонији

Због сумње да су умијешани у отмицу и убиство 14-годишње Вање Ђорђевске, тројици осумњичених је одређен притвор од 48 сати, јавила је скопска ТВ Телма.
СТОП полиција - Фото: РТРС
СТОП полицијаФото: РТРС

Према сазнањима Телме, ријеч је о осумњиченима Велибору Маневском, Влатку Кешишову и Боре Видевском, док је главноосумњичени Љупчо Палевски, познат као Палцо, у бјекству.

- Судија за претходни поступак Основног кривичног суда Скопље, поступајући по приједлогу Основног јавног тужилаштва, за одређивање мјере краткотрајног притвора, а везано за убиство малољетне В.Г. из Скопља и П.Ж. из Велеса, против три лица која јуче приведена суду, донијела рејшења којима су прихватила приједлог и за три лица одредила мјеру задржавања од 48 сати, а због постојања основа, односно опасност од бјекства, утицај на свједоке и страх да ће он поновити или починити ново кривично дјело - саопштио је Основни кривични суд Скопље.

Током ноћи у полицијску станицу је позван и Александар, отац киднаповане и убијене Вање. Отац је други пут пријавио нестанак дјевојчице у понедјељак око 11 сати, након што је то урадила мајка рано ујутро пошто дјевојчица није стигла до школе.

За сада му није изречена мјера којом би се обезбиједило присуство током истраге.

Велибор Манев је приликом привођења на питање новинара негирао да је починио убиство дјевојчице, али није одговорио на питање на који начин је повезан са нестанком и убиством Вање.

Скопски медији преносе да је за отмицу и убиство Кривичним законом Сјеверне Македоније предвиђена казна у трајању од најмање 10 година до доживотне робије.

Четрнаестогодишња дјевојчица Вања Ђорђевска, је нестала прошлог понедјељка око 7.30 часова на путу од куће до школе. Њено тијело пронађено је јуче закопано у околини Скопља. У околини Велеса пронађено је и тијело 74-годишњег Панче Жежовског из Велеса, чији нестанак је пријављен 24. новембра.

Према писању скопских медија, претпоставља се да је мотив за отмицу Вање уцјена и изнуђивање новца и других материјалних вриједности.

Дјевојчица је упуцана из пиштоља истог дана када је нестала.