latinica  ћирилица
04/12/2023 |  09:38 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Петковић: Уставни суд удаљио БиХ далеко од Брисела (ВИДЕО)

Са оваквим Уставним судом не можемо говорити о владавини права, јер то је класична тиранија, и далеко смо од Брисела данас, рекао је Милан Петковић, адвокат и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Приоритет сваке земље мора да буде владавина права. Ако се не сматрамо сви истима, онда не живимо у правној држави. То је један од услова за преговоре и улазак у ЕУ - истакао је Петковић. 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас путује у Брисел, гдје ће на састанку, на високом нивоу затражити да се досљедно у пакету спроведу и реализују сви приоритети из Мишљења Европске комисије.

- БиХ оптерећују озбиљни проблеми. Имамо кризу власти који трају дужи временски период, и требало би да у Бриселу нешто крене са мртве тачке. Европска унија уколико жели БиХ као своју чланицу мора да уважи захтјеве из Републике Српске, која је на неки начин и створила данашњу БиХ. С друге стране, Бошњацима одговора овакав систем, јер он штити искључиво њихове инетересе за разлику од друга два конститутивна народа - поручио је Петковић. 

Амерички амбасадор Мајкл Марфи по ко зна који пут директно пријети изабраним органима Републике Српске.

- Не можемо оспорити легитимитет Марфија као амбасадора САД у БиХ, али његово мијешање у унутрашње ствари друге државе и те како. Ово није питање за Америку, већ за Европу и Брисел. Кад год су САД проводиле рефероме на овим протсторима то није завршило добро - рекао је Петковић.

У сриједу се наставља суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу.

- У фази смо главног претреса, Додик и Лукић су се изјаснили да нису криви, и сада очекујемо да Тужилаштво износи доказе и аргументује оптужницу. Окупљен је добар правни тим за одбрану, који нас увјерава да би све осим ослобађајуће пресуде био велики скандал. Међутим, имамо такав суд какав имамо, и постоји бојазан да би крајња одлука могла имати и политичке примјесе. Кренуо је као политички, а надам се да ће завршити у правничким водама - истакао је Петковић. 

Коментарисао је и иступе министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза.

- Не очекујем да ће доћи до смјене, јер ће га заштити његови ментори и политички саборци на бх сцени - закључио је Петковић.