latinica  ћирилица
04/12/2023 |  10:04 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Моцарт - геније за сва времена

Аустријски композитор Волфганг Амадеус Моцарт /1756-1791/, један од најгенијалнијих стваралаца у историји музике, умро је 5. децембра 1791. године.
Портрет Моцарта (фото: EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA) -
Портрет Моцарта (фото: EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA)

Моцарт је био "чудо од дјетета", па је тако у шестој години написао прву композицију, у осмој сонату, а у 12. оперу "Једноставна превара".

Он је написао око 600 дјела, међу којим су опере, симфоније, те концерти за клавир, виолину, флауту, кларинет, хорну и друге инструменте, али и гудачке квартете, те сонате за клавир и виолину, кантате и мисе.

Моцартове опере су: "Фигарова женидба", "Чаробна фрула", "Отмица из Сераја", "Дон Ђовани", "Тако чине све" и "Идоменео".

Он је познат по симфонијама: "Хафнер симфонија", "Линцерска симфонија", "Прашка симфонија", "Симфонија у ге-молу", "Јупитер симфонија", те миси "Реквијем" и квинтету са кларинетом "Мала ноћна музика".

Моцартов рад покрива готово све жанрове његовог доба, укључујући симфоније, концерте, камерну музику, музику за клавир, оперске и хорске композиције.

Након пресељења из родног Салцбурга у Беч, Моцарт је био окружен сплеткама завидљиве и стваралачки јалове дворске музичке камариле и финансијски је крахирао, па је крај живота дочекао сиромашан и дуговима.

Волфганг Амадеус Моцарт сахрањен је у заједничкој сиротињској гробници у Бечу.