latinica  ћирилица
04/12/2023 |  10:33 | Аутор: СРНА

Ограничени контакти Тачију, Весељију и Сељимију због утицаја на свједоке

Специјализовано вијеће у Хагу одобрило је на захтјев тужилаштва мјере за ограничење контаката и комуникације бившим вођама терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију због покушаја утицаја на свједоке и других пријетњи интегритету поступка, саопштено је из Специјалнизованог тужилаштва.
Хашим Тачи (фото: EPA-EFE/JERRY LAMPEN) -
Хашим Тачи (фото: EPA-EFE/JERRY LAMPEN)

Из тужилаштва су навели да су затражили низ мјера за ограничење контаката и комуникације, а да је претресно вијеће одобрило неколико.

Истраге Специјализованог тужилаштва по питању ометања правде показују да су Тачи, Весељи и Сељими користили своје посјете како би незаконито дијелили повјерљиве информације и да су у више наврата давали упутства посјетиоцима у притворској јединици у Хагу да покушају да манипулишу изјавама свједока, наводи се у саопштењу.

- Специјализовано тужилаштво изузетно озбиљно схвата ометање правде, те ће наставити истраге и кривично гоњење свакога ко је умијешан у било који такав случај, укључујући и оне који застрашују или утичу на свједоке или дају финансијску или другу врсту подршке за оваква кривична дјела - наводи се у саопштењу.

Тачи, Весељи, Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су да су од почетка 1998. до краја 1999. године починили ратне злочине и злочине против човјечности над Србима, неалбанцима и политичким неистомишљеницима.

Кривична дјела квалификована су у шест тачака као злочини против човјечности, а у четири тачке као ратни злочини.

Суђење им је пред Специјалним судом у Хагу почело у априлу.