latinica  ћирилица
04/12/2023 |  12:41 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

ВСТС: Спријечити сваки облик дискриминације

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ реализује бројне активности које за циљ имају спречавање сваког облика дискриминација, те обезбјеђење једнаког приступа правди и једнакости свих грађана пред законом.
Високи судски и тужилачки савјет БиХ - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет БиХФото: РТРС

У фокусу овогодишњег Међународног дана лица са инвалидитетом, који ВСТС обиљежава с циљем промовисања значаја заштите права рањивих категорија друштва, јесте обезбјеђење спровођења поступака одузимања пословне способности у складу са начелима Конвенције УН о правима лица са инвалидитетом, саопштено је из ВСТС-а.

Универзална декларација о људским правима, Конвенција УН о правима лица са инвалидитетом, као и други међународни документи, полазе од темељног начела да сваки човјек има урођена, једнака, неотуђива и основна права која произлазе из достојанства људског бића.

С циљем обезбјеђења једног од основних људских права, права на рад, ВСТС БиХ је спровео анализу предмета одузимања пословне способности на судовима у БиХ, те утврдио потребу усклађивања поступања судова и вјештака са стандардима успостављеним Конвенцијом УН о правима лица са инвалидитетом.

Ријеч је о конвенцији којом је акценат помјерен са одузимања пословне способности на креирање система подршке, којим ће се лицима са инвалидитетом омогућити остваривање пословне способности с циљем јачања вјештина ових лица.

На основу резултата анализе, ВСТС БиХ је издао препоруке судовима, којима се скреће пажња на начела Конвенције УН о правима лица са инвалидитетом, ставове Европског суда за људска права у овим предметима, потребу преиспитивања налаза вјештака у свјетлу наведене Конвенције, законску обавезу позивања особе, којој се одузима пословна способност, на сва рочишта за расправљање о приједлогу...

ВСТС ће у наредном периоду, а у сарадњи са ентитетским центрима за едукацију судија и тужилаца и надлежним министарствима правде, размотрити могућност реализације адекватних обука, како би судије и вјештаци неуропсихијатријске струке стекли потребна знања и вјештине које ће омогућити сагледавање ове проблематике у контексту важећих међународних начела, како би се обезбиједило да се лишавању пословне способности прибјегава онда када је то заиста неопходно и у обиму у којем је то неопходно.

ВСТС БиХ своју подршку у обезбјеђењу једнаког приступа правди и једнакости свих грађана пред законом, највећим дијелом пружа кроз активности пројекта "Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ", који реализује уз подршку Шведске.