latinica  ћирилица
04/12/2023 |  13:06 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Додик: У Бриселу ћемо видјети колико је Европа озбиљна према нама

Република Српска је озбиљан и конструктиван партнер који активно доприноси убрзању европског пута БиХ и то се види у свему што је до сада урађено на том путу. У Бриселу ћемо видјети и колико је Европа озбиљна према нама, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Ако се одступи од ранијих најава, а видимо да би се то могло десити, то онда значи да нису довољно искрени према БиХ - рекао је Додик.

Предсједник Српске је поновио да је тешко бити оптимиста, нарочито ако се види колико неке од чланица које се противе отварању приступних преговора не разумију прилике и односе у БиХ.

- Оптужбе које од Холандије долазе на рачун Српске показују колико не познају структуру БиХ и њен Устав, па представнике Српске оптужују да "подривају" и непостојеће институције - јасно је поручио Додик.

Истиче да ће Српска и даље остати на својим првобитним позицијaма.

- БиХ може ући у ЕУ само без страног фактора. То значи да нема ни високог представника, ни правог ни лажног, а ни страних судија. Ако опет одступе од тога, онда не могу говорити да је Српска та која кочи процесе. То раде странци и то је већ јасно - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, пут БиХ у ЕУ могу срушити само такозване босанске патриоте, које су срушиле и институције БиХ, претвориле их у страначке просторије и муслиманске испоставе.

- Нико не рeагује на циркус који данима гледамо у Федерацији и покушаје да се ситуација у БиХ доведе до усијања. Једина реакција која долази из ЕУ и Америке тиче се увијек Републике Српске и такав једностран приступ мораће се мијењати - истакао је Додик.