latinica  ћирилица
04/12/2023 |  14:14 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Одбрана писала Суду БиХ: "Процес против Додика и Лукића, из Сарајева, премјестити у Бањалуку!" (ВИДЕО)

Обрана предсједника Републике Српске Милорада Додика поднијела је Суду БиХ приједлог да судски поступак против предсједника Републике и в. д. директора Службеног гласника из Суда БиХ буде пренесен у Основни суд у Бањалуци, потврдио је адвокат Горан Бубић за РТРС.
Горан Бубић - Фото: РТРС
Горан БубићФото: РТРС

Одбрана наводи да је мјесто извршења радњи, које се у оптужници стављају на терет Милораду Додику и Милошу Лукићу, на подручју Основног суда у Бањалуци, гдје обојица имају и пребивалиште. Такође, од шест свједока Тужилаштва БиХ предложених у оптужници, њих пет имају пребивалиште у надлежности Основног суда у Бањалуци.

Одбрана предсједника Додика затражила је премјештање процеса у Бањалуку и због сумње у објективност и непристрасност Суда БиХ.

Медији и јавност у Сарајеву, преносећи изјаве Кристијана Шмита, амбасадора САД-а и Велике Британије и званичника у Сарајеву прејудицирају кривицу и озбиљно контаминирају овај случај, неприхватљивим притиском на Суд БиХ, упозорва одбрана.

Адвокат Горан Бубић Суду БиХ је написао и да је важан разлог да суђење буде пребачено у Бањалуку - јавна полемика Милорада Додика и предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.

Медији су 2020. године о овоме писали под насловима "Дебевец ће тужити Додика, због увреде", "Додик је тај који незаконито прислушкује људе", "Нека објави доказе о корупцији или слиједи тужба".

Након оваквих натписа, одбрана закључује да због очигледне нетрпељивости између Додика и Дебевеца, суђење не може бити правично.