latinica  ћирилица
04/12/2023 |  15:01 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Оптужница против запослених у фочанској болници због пада бебе

Окружно тужилаштво у Требињу подигло је оптужницу против двоје запослених Универзитетске болнице у Фочи због несавјесног пружања љекарске помоћи у случају пада бебе са стола након порођаја прошле године.
Окружно тужилаштво Требиње - Фото: илустрација
Окружно тужилаштво ТребињеФото: илустрација

Оптужница је подигнута против запослених у тој болници, чији су иницијали В.Ч. и Б.К., потврђено је Срни у том тужилаштву.

С обзиром да је ријеч о нехатном кривичном дјелу и уколико се докаже кривица осумњиченима пријети казна од једне до осам година затвора.

У оптужници се наводи да се Б.К. и В.Ч, као здравствени радник и љекар нису придржавали правила здравствене/љекарске струке при пружању медицинске помоћи, чиме су проузроковали знатно погоршање здравственог стања пацијента, усљед чега је наступила тешка тјелесна повреда бебе чији су иницијали Ј.В. опасна по живот.

Из Тужилаштва су подсјетили да је истрага у том случају обустављена у односу на лице В.Т. јер је утврђено да се у његовом поступању у овом случају не стичу обиљежја кривичног дјела.

У фочанској болници је 19. августа прошле године, приликом порођаја Јоване Весић, њена новорођена дјевојчица пала на под и задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом, након чега јој је указана помоћ, али се њено здравствено стање погоршало због чега је била пребачена и у Клинички центар Универзитета у Сарајеву /КЦУС/.

У тој здравственој установи је хитно оперисана и од тада се успјешно опоравља, с тим да и даље одлази на редовне љекарске контроле.

Пријаву против медицинског особља полицији и Тужилаштву поднио је отац бебе Данијел Весић који је раније рекао да су му љекари у Фочи прећутали пад бебе.

Нежељени догађај су наредног дана пријавили љекари КЦУС.