latinica  ћирилица
04/12/2023 |  15:28 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

У Бањалуци 7. децембра промоција књиге "Судија у рату и миру" Данице Маринковић

У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци у четвртак, 7. децембра, биће промовисана књига судије Данице Маринковић "Судија у рату и миру", историјски роман у ауторка кроз лични и породични живот приказује ситуацију на Косову и Метохији у вријеме експанзије албанског тероризма и сепаратизма.
Судија у рату - Фото: РТРС
Судија у ратуФото: РТРС

Ова књига биће промовисана у Бањалуци, након Москве, у организацији бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији, а уз подршку АНУРС.

Даница Маринковић је некадашњи истражни судија Окружног суда у Приштини која је руководила истрагом у случају "Рачак" и која је позната по томе што је непобитним доказима и аргументима оборила оптужницу за тај случај који је послужио као увод у НАТО бомбардовање СР Југославије.

Предсједник Одбра Милорад Арлов рекао је Срни да је Маринковићева у књизи детаљно описала случај "Рачак" који је по личном и неистинитом извјештају тадашњег шефа ОЕБС-а на Косову и Метохији Вилијама Вокера 24. марта 1999. године проузроковао НАТО агресију на СР Југославију која је трајала два и по мјесеца.

- Овај случај је преседан по много чему у свијету и узроковао је од тада па до данас тешку животну и политичку ситуацију Срба на Косову и Метохији - рекао је Арлов.

Он сматра да би ова књига требала да се нађе у српским уџбеницима.

- Маринковићева је изразила жељу да, након Москве, њена књига буде промовисана у Бањалуци и Републици Српској, што је Одбор прихватио уз подршку АНУРС - рекао је Арлов.

Он је додао да ће промоцији књиге, осим њега, говорити предсједник Удружења грађана косовскомитровачког округа Радомир Ројевић и Небојша Николић генерални директор ИП Рад из Београда, о тешкој ситуацији Срба на Косову и Метохији.