latinica  ћирилица
04/12/2023 |  15:53 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Подршка ресорним предузећима у реализацији планова

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић са сарадницима састао са данас у Бањалуци са директорима јавних предузећа из надлежности Министарства саобраћаја и веза Републике Српске – руководством Жељезница Републике Српске и Аеродрома Републике Српске на тему извјештаја о пословању, најзначајнијих активности и плановима за наредну годину.
Чубриловић и Јовић - Фото: Уступљена фотографија
Чубриловић и ЈовићФото: Уступљена фотографија

Директори предузећа информисали су Чубриловића о резултатима и степену реализације планова у овој години, те пројектима и активностима које планирају у 2024. години.

Генерални директор Жељезница Републике Српске Слађан Јовић рекао је да, иако је отежано пословање предузећа због смањене субвенције Владе Републике Српске, Жељезнице све обавезе извршавају на вријеме.

Јовић је рекао да је евидентан раст властитих прихода из основне дјелатности превоза у овом предузећу и да су забиљежени позитивни помаци у пословању, привлачењу инвестиција и већег броја путника.

Он је указао на потребу обезбјеђења веће финансијске подршке у буџету Владе Републике Српске, наводећи да је препорука Свјетске банке да буџет Владе треба да прати развој Жељезница Републике Српске. Јовић је оцијенио да је у односу на земље окружења неопходно издвајати више средстава како би се ово предузеће било на вишем нивоу.

Генерални директор предузећа Аеродроми Републике Српске Наталија Тривић информисала је Чубриловића да је приход предузећа у 2023. години повећан за 500.000 КМ у односу на 2022. годину и да је укупан износ прихода 3,7 милиона КМ.

Чубриловић и Тривићева (Уступљена фотографија )

Тривић је истакла да је Аеродром Бањалука остварио велики раст броја путника у односу на претходну годину и да је укупан број, закључно са новембром, 439.740 путника, наводећи да је планирана пројекција путника за 2023. годину 500.000. Она је додала да се интензивно преговара са авио компанијама око увођења нових линија и да ће чартер летови бити повећани у љетњем периоду.

Тривић је нагласила да, иако је повећан број путника, постоји проблем у реализацији планова и будуће одрживости предузећа због смањене субвенције из буџета Владе Републике Српске, што ће узроковати губитке у 2023. години.

Тривић је истакла да Управа предузећа улаже огромне напоре да одржи стабилност предузећа и редовно исплаћује плате и доприносе, наводећи да би Аеродроми Републике Српске као стратешко предузеће требало да има већу подршку у буџету Владе Републике Српске у складу са државама у окружењу.

Чубриловић је упутио подршку реализацији планова руководства Жељезница Републике Српске и Аеродрома Републике Српске и изразио задовољство позитивним помацима када је ријеч о повећању прихода од основних дјелатности оба предузећа.

Чубриловић се сагласио са руководствима предузећа да је у циљу стабилности и одрживости предузећа неопходна већа финансијска подршка Владе Републике Српске, истичући да Министарство саобраћаја и веза Републике Српске у континуитету улаже напоре и проводи неопходне активности са циљем одржања стабилности и ликвидности ресорних предузећа.

Саговорници су навели да постоји успјешна сарадња ресорног министарства и предузећа, оцијенивши да су квалитетан дијалог, заједничке активности и успјешна координација кључни за напредак и квалитетна рјешења.