latinica  ћирилица
04/12/2023 |  16:05 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Шулић: Прилагодити туристичке капацитете лицима са инвалидитетом (ВИДЕО)

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да је циљ Министарства да подстакне хотелијере и угоститеље Српске да своје капацитете прилагоде лицима са инвалидитетом.
Приступачни туризам - Фото: РТРС
Приступачни туризамФото: РТРС

Шулић је рекао да је Министарство с тим циљем, а поводом Међународног дана лица са инвлидитетом, данас у Бањалуци организовало округли сто "Приступачни туризам у Републици Српској – развој и унапређење".

- Желим да имамо јасну и добру расправу са представницима удружења особа са инвалидитетом и са представницима туристичких организација и хотелијера да Република Српска направи још један искорак када су у питању лица из ове категорије - изјавио је Шулић.

Он је додао да ће Министарство са хотелијерима Српске разговарати да један број соба прилагоде особама са инвалидитетом.

- Циљ нам је да омогућимо да на свакој туристичкој дестинацији у Републици Српској, али у сваком хотелу и ресторану, особе са инвалидитетом немају никакве проблеме када је ријеч о физичким баријерама - истакао је Шулић.

Иво Матошевић из Хуманитарне организације "Партнер" Бањалука рекао је да је у Српској потребно подићи ниво приступачности лицима са инвалидитетом.

- Основ за функционисање сваке особе са инвалидитетом јесте приступачност. Стање је доста побољшано, међутим још се тога може урадити - рекао је Матошевић наводећи да је највише проблема присутно у малим локалним заједницама.

На округлом столу промовисан је и видео "Приступачни туризам" којим се указује на значај приступачности туристичких и културних садржаја.