latinica  ћирилица
04/12/2023 |  16:43 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Наставља се лош однос правосуђа БиХ према Србима

Правосудни органи у БиХ настављају лошу праксу подизањем оптужница против Срба, док за злочине над 3.267 убијених припадника српског народа у Средњем Подрињу и Бирчу нико није одговарао, оцијенио је за предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Он је рекао да то потврђује и најновија оптужница Тужилаштва БиХ против седморице команданата и припадника Војне полиције Дринског корпуса Бирчанске бригаде и 10. диверзанског одреда при Главном штабу ВРС која их терети за наводни геноцид на подручју Шековића и Власенице у јулу 1995. године.

- Нажалост, ту постоји њихова једина истина и претпоставка да су само Срби чинили ратне злочине и да нису имали жртве, тако да у континуитету стижу нове и нове оптужнице - изјавио је Жупљанин.

Он је навео да није у реду да се сав терет на том плану стави на српску страну, као и да се оваква пракса користи као додатни притисак на Републику Српску.

- Сигурно је да ће таква пракса бити настављена, а Србима остаје да се у оквиру институција Српске траже начини како да се оптуженим људима помогне уз уважавање пресумпције невиности, према којој нико није крив док се то не докаже правоснажном судском пресудом - рекао је Жупљанин.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године закључила је у јулу 2021. године да се у Сребреници није догодио нити појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

У извјештају се наводи да налази Хашког трибунала о геноциду неће издржати тест времена.