latinica  ћирилица
04/12/2023 |  17:46 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Шмит извршио "државни" удар; Србија и Хрватска да реагују као гаранти спровођења Дејтонског споразума (ВИДЕО)

Кристијан Шмит је извршио "државни" удар у БиХ, јер је себи приграбио законодавна овлашћења која му не припадају, због чега морају да реагују Србија и Хрватска које су гаранти Дејтонског мировног споразума - ово је из Београда поручио адвокат Горан Петронијевић.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

И бивши дипломата Зоран Миливојевић у започетом судском процесу против предсједника Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића види директан удар на Дејтонски споразум, с циљем стварања новог статуса БиХ у складу са интересима дијела међународне заједнице.

Стручна јавност истиче да је циљ суђења предсједнику Републике Српске да га уклоне с политичке сцене. Нелегитимни Кристијан Шмит, кажу, умишља да је законодавац, у Кривични закон убацује члан 203 а по коме је кажњиво неизвршавање његових одлука.

Неуставно Тужилаштво не касни ни часа, подиже оптужницу, а неуставни Суд БиХ је потврђује.

- Дакле он нема улогу доношења закона, он је извршио државни удар у БиХ, приграбио је себи законодавну власт, промјенио Кривични закон и прописао да ће се казнити онај ко не изврши његову наредбу, затворском казном и по том члану сада гоне Додика. То је једна смејурија од изигравања права - каже Петронијевић.

Све и да је потврђен одговарајућом Резолуцијом у Савјету безбједности УН, а није, јер Руска Федерација и Кина то нису прихватиле, да је БиХ суверена држава Кристијан Шмит не би могао да преузме улогу ПСБиХ и доноси законе на основу којих сада бх правосуђе прогони легитимно изабраног предсједника Српске.

- Ово је покушај да се на силу сруши Дејтонски споразум и произведе нови статус БиХ у складу са интересима дела међународне заједнице - додаје Миливојевић.

Кристијан Шмит не дјелује изоловано, његови поступци кореспондирају са америчким амбасадором у БиХ. Видљиво је да обојица БиХ гледају као колонију и да им је циљ да уклоне људе који се противе таквој политици-каже дипломата Александар Врањеш.

- Шта им сада преостаје, преостаје да се баве једним хибридним ратом против Српске , кроз различите форме од санкција, покушаја лобирања код међународних институција, огромним утицајем на судство и правни поредак и различите актере у БиХ - истиче Врањеш.

Покушајем уклањања Милорада Додика кроз судски процес, дио међународне заједнице жели да сломи отпор Републике Српске према уласку БиХ у НАТО и отме њена имовина чиме би Српска остала празна љуштура- оцјена је стручне јавности.