latinica  ћирилица
04/12/2023 |  18:00 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Знања која студенти стичу у Бањалуци компетентна било гдје у Европи (ВИДЕО)

Да је високо образовање у надлежности ентитета представницима Европске асоцијације за осигурање квалитета у овој области пренио је ректор бањалучког Универзитета и предсједавајући Ректорске конференције БиХ Радослав Гајанин.
Универзитет у Бањалуци - Фото: Уступљена фотографија
Универзитет у БањалуциФото: Уступљена фотографија

На састанаку експерата у оквиру пројекта "Подршка европским агенцијама за осигурање квалитета у испуњавању европских стандарда истакнуто је да Универзитети у Републици Српској и ФБиХ изводе квалитетно образовање због чека су знања која студенти стичу компетентна било гдје у Европи.

За пуноправно чланство у Европској асоцијацији за осигурање квалитета у високом образовању потребно је усагласити домаће са европским стандардима. Бенифити чланства су да Универзитети из Српске и Федерације постају дио европског простора високог образовања, што би значило да дипломе буду аутоматски признате у Европској унији.

- Практично то значи да би се студенти, дипломци и академско осбоље из БиХ могло слободно кретати у европском образовном простору без обзира да ли желе студирати, предавати или истраживати - додаје министарка цивилних послова у Савјету министара БиХ Дубравка Бошњак.

Директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енес Хашић истиче да би требало измијенити одређена нормативна аката како би дошло до хармонизације високог образовања у БиХ.

Предсједавајући Ректорске конфереције БиХ Радослав Гајанин поновио је да је високо образовање у надлежности ентитета и да је рад Универзитета у Бањалуци усклађен са Оквирним законом у БиХ, али и са Законом о високом образовању Републике Српске.

- Што се тиче хармнозације свих законских и подзаконских аката за то су задужени наши политички представници. Област високог образовања је надлежност ентитерта - додаје предсједавајући Ректорске конференције БиХ Радослав Гајанин.

Предсједник Европске асоцијације за осигурање квалитета у високом образовању Даглас Блекшток додаје да би требало да су међународни стандардни прилагодљивији, јер се не може очекивати да сви раде на једнак начин.

- Због тога смо овдје како бисмо своја искустава и стручна знања подјелили са вама, али и да видимо на који начин ваше Агенције и Универзитети проводе комплетан систем у дјело - наводи Блекшток.

Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета придружене су чланице ЕНКЕ. Очекује се да би до 2025. године могле да постану и пуноправне чланице.