latinica  ћирилица
04/12/2023 |  20:56 ⇒ 22:10 | Аутор: РТРС

Додик: Процес пред Судом БиХ политички, а не правни

Процес који се води против мене пред Судом БиХ је политички, а не правни, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Нема никакве основе у закону. Чињеница је да странац који није изабран одлуком мијења закон штитећи своја недјела, тврдећи да свако ко не поступа како он каже, зато што је он неко измишљено божанство, иде у затвор на шест мјесеци до пет година - рекао је Додик за ХРТ.

Поручио је да то говори више о БиХ, те истакао да је та земља апсурда.

- Тако је и у овом случају. То говори више о БиХ, земљи које нема, која је апсурдна, која није сређена. Да један странац може мијењати законодавство, то не може проћи нигдје - изјавио је Додик.

Цитирао је нобеловца Иву Андрића те нагласио да када се уђе у БиХ - логика престаје.

- Све упућује на ону Андрићеву: Када уђеш у БиХ - престаје логика. Овдје никакве логике нема. Имате суд и тужилаштво на нивоу БиХ који немају уставну основу, јер Устав БиХ није дао право БиХ на правосуђе. То је наметнуто одлукама које нису у складу ни с Уставом ни са Дејтоном - рекао је Додик.

Кампови за обуку: Нема их, али има озбиљних информација о џематима

Додик се осврнуо и на тврдње министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да се на територију Српске налазе кампови за обуку паравојних скупина.

- Згодна лаж која се пласира већ дуже вријеме. Лажни наратив о руском утицају. То је за престрављене грађане Брисела гдје идем данас, када немате струје у једној улици, крив је Путин, а не локалне власти. Згодна лаж. Никаквих кампова нема, паравојних формација нема. Ако имате ЕУФОР, снаге које су задужене за безбједност у БиХ и праћење развоја ситуације и када они кажу да тога нема, што да ја објашњавам више - навео је Додик.

Додао је ипак да постоје озбиљне информације о присутности бивших ИСИЛ-ових бораца у БиХ.

- С друге стране постоје озбиљне информације о џематима и параџематима, страним ратницима, онима који су били у ИСИЛ-у па се вратили, и њиховим породицима. То је једна генеза која постоји, вуче се и није нестала - додао је Додик.

О односу са Хрватском

На питање о томе води ли Републику Српску на пут отцјепљења, Додик се нашалио да ће се прије остатак БиХ одтијепити од Републике Српске.

- Ја мислим да ће се прије остали дио БиХ отцијепити од Српске, а не ми од њих - рекао је Додик.

Коментирао је и однос са предсједником Зораном Милановићем. Устврдио је да је конзистенатан политичар који добро разумије ствари те да дијеле исте вриједности.

- Милановић је конзистентан предсједник. Волим са њим разговарати. Он је увијек неформалан и зато је занимљив. Човјек који штити интересе своје државе. И она је потписник Дејтонског споразума и тиме и гарант тог споразума. Неправедно је избачена, као и Србија, из процеса одлучивања преко Савеза за имплементацију мира у БиХ - навео је Додик.

- Тиме се Хрватска што се тиче БиХ ставила на маргину као и Србија, а неки други су стављени у позицију да нешто одлучују. Мислим да предсједник Милановић то врло добро разумије и да дијелимо исте вриједности, додао је.

О Изетбеговићу: Увијек знају да ће иза њих стати САД, на штету Хрвата и Срба

Додик се осврнуо и на свој однос са политичарима у БиХ. Рекао је да боље сарађује с Драганом Човићем него са Бакиром Изетбеговићем.

- Сложени су односи у БиХ. Када год покушате говорити апстрактно, онда ризикујете да сте у проблему. Са Човићем разговарам дуго година. Никада нисмо дошли у позицију да будемо посвађани, да се нешто што је договорено - не испоштује. Нема приземних подвала као што то буде са Изетбеговићем. То ће вам потврдити Човић, ја и сви други - рекао је Додик.

- То је резултат тога што су Американци дуго од њих правили фаворите. Они увијек знају да ће иза њих стати Американци на штету Хрвата и Срба. Они увијек имају лагодну позицију па могу и лагати, додао је Додик.