latinica  ћирилица
04/12/2023 |  21:18 | Аутор: СРНА

Стојичић: Заједнички унаприједити потенцијал у култури

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић истакла је значај културне размјене Српске и Србије како би потенцијали у овој области били препознати и унапријеђени заједничким снагама.
Жељка Стојичић - Фото: Уступљена фотографија
Жељка СтојичићФото: Уступљена фотографија

Стојичићева је изразила задовољство што је представа "Славне српске војводе", аутора Миће Живојиновића и у режији Бошка Пулетића, вечерас у Народном позоришту Републике Српске забиљежила велику посјећеност.

- Представа има историјску тематику, те смо позвали и ученике бањалучке Гимназије да је погледају и из друге перспективе виде садржаје које уче у својим школским књигама - изјавила је Стојичићева Срни прије почетка представе.

Она је напоменула да је извођење представе организовано у оквиру манифестације "Дани Србије у Републици Српској", која на посебан начин доприноси размјени културних садржаја двије земље.

- Имали смо веома успјешно организовану манифестацију "Дани Српске у Србији", гдје смо тамошњој публици приближили наше стваралаштво. Исто тако, и у Српској смо у протеклим данима имали прилику да видимо бројне културне манифестације из Србије - рекла је Стојичићева.

У представи "Славне српске војводе" играју глумци Народног позоришта у Београду Лепомир Ивковић и Димитрије Илић.

Представа покушава кроз умјетнички чин да прикаже ликове и дјела славних личности српске историје - војводе Живојина Мишића и војводе Степе Степановића, који су пренијели славу херојске српске војске у Првом свјетском рату и чија дјела не смију бити заборављена.

Манифестација "Дани Србије у Српској" одржава се под покровитељством Министарства културе Србије уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.