latinica  ћирилица
04/12/2023 |  22:11 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

Други угао: У ФБиХ малобројни Срби не могу да остваре ни основна права (ВИДЕО)

Према посљедњим процјенама, Срба у Федерацији БиХ нема више од два одсто, али проблема има напретак. Малобројни Срби не могу да остваре ни основна права - од немогућности аутентичног представљања у институцијама, до економских, односно егзистенцијалних изазова, навели су саговорници у емисији Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Сагласни су да је положај малобројне српске заједнице у Федерацији, могуће поправити уколико се почне поштовати слово Устава.

- Влада Федерације БиХ, а ради се о категоријама повратника - укида и елемнетране услове, који ти људи имају на својим огњиштима у ФБиХ. Премија за млијеко је најважнији сегмент пољопривредне производње. Када им укинете премију - ви им укидате примања - рекао је Немања Давидовић из Центра за подршку повратницима Унско-санског кантона.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић је рекао да је ускраћена и ћирилица.

- Мимо Устава и закона. Наиме, на задњем заједању градског Вијећа града Мостара - донесена је одлука, да се сви натписи исписују искључиво на латиници - подсјетио је Миливојевић.

Делегат Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета сматрада би се мног ствари промијениле када би се у српском корпусу постигло легитимно представљање.

- Нажалост, ми имамо данас ситуацију, односно у посљедњих 20 година - да нисмо имали већину унутар Клуба Срва, која би могла покренути национални витални интерес - додао је Броћета.