latinica  ћирилица
05/12/2023 |  07:17 ⇒ 08:41 | Аутор: Агенције

Операције израелске војске у Кан Јунису; Нема сигурних зона у Појасу Газе

Израел је ушао у нову фазу рата, одбрамбене снаге дјелују у свим дијеловима Појаса Газе, а главне операције су на југу у Кан Јунису. Циљ проширених акција је, уништење лидера Хамаса, саопштио је Израел. Најмање 50 цивила је убијено, а више стотина је повријеђено, у серији израелских напада на двије школе у граду Гази, у ​​којима су била смјештена расељена лица, саопштила је палестинска новинска агенција Вафа.
Рат (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI/илустрација) -
Рат (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI/илустрација)

Нема сигурних зона у Појасу Газе, поручио је шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс.

Израелске копнене операције у јужној Гази могле би да лише здравствене заштите хиљаде Палестинаца, упозорила је Свјетска здравствена организација (СЗО).

Интензивирање војних копнених операција у јужној Гази, посебно у Кан Јунису, вјероватно ће одсјећи хиљаде људи од здравствене заштите, посебно од приступа медицинском комплексу Насер и Европској болници у Гази, двјема главним болницама у јужној Гази, пошто се број рањених и болесних повећава, наведено је у саопштењу СЗО, преноси Си-Ен-Ен.

Указује се да само 18 од 36 болница још увијек функционише у Гази, али да само дјелимично пружају услуге. СЗО додаје да је 12 болница на југу Газе "кичма здравственог система".

- Газа не може да дозволи да изгуби још једну болницу јер се здравствене потребе и даље повећавају - наведено је у саопштењу СЗО.

Израел припрема велики систем водених пумпи које би могао да употреби за плављење тунела Хамаса испод Појаса Газе, у покушају да из њих истера припаднике Хамаса, јавља Ројтерс позивајући се на америчке медије.