latinica  ћирилица
05/12/2023 |  09:25 ⇒ 10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Бербок: Земље Западног Балкана апсолутно припадају ЕУ

Министарка спољних послова Њемачке Аналена Бербок поручила је јуче, уочи посјете Словенији, да земље Западног Балкана у потпуности припадају Европској унији.
Аналена Бербок (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Аналена Бербок (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Она је додала да је циљ Њемачке јачање ЕУ у којој ће бити и земље региона.

- У свијету у којем се кризе и сукоби преклапају у непосредном сусједству Европе, потребна нам је Европска унија која ће сутра и прекосутра дјеловати брзо и одлучно и остати безбједносно сидро за све нас у Европи - рекла је Бербок.

Она је додала да су Њемачка и Словенија уједињене у томе да ојачају заједничку Европу, учине је прикладном за будућност и укључе земље Западног Балкана у ту средину.

- За нас је јака Европска унија, баш као и НАТО, незамјенљиво животно осигурање у неизвјесним временима - навела је Бербок у саопштењу објављеном на сајту њемачког Министарства спољних послова.

Она је поручила да земље Западног Балкана "потпуно и апсолутно" припадају Европској унији.

- То нису само празне ријечи. То је у нашем безбједносном интересу у Љубљани, у Берлину и у цијелој Европи. Да би се то остварило, неопходне реформе морају да буду завршене у земљама које желе да постану дио европске породице. Истовремено, ЕУ мора да одржи своју ријеч и предузме кораке у процесу проширења, када се за то стекну услови - навела је Бербокова.

Она је додала да због "руског империјализма у срцу Европе", ЕУ не може да приушти "сиве зоне".

- Заједно са Словенијом радимо на реформама у ЕУ како бисмо поставили курс за проширену Унију. Напредак у политици проширења и унутрашње реформе ЕУ морају ићи руку под руку - нагласила је шефица њемачке дипломатије.