latinica  ћирилица
05/12/2023 |  09:35 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Дјецу из Српске нису усвајали странци у протеклих пет година

У Републици Српској у протеклих пет година није било усвајања дјеце од страних држављана, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.
Дом за незбринуту дјецу - Фото: РТРС
Дом за незбринуту дјецуФото: РТРС

У Министарству су додали да податке о броју остварених усвојења прикупљају центри за социјални рад.

Они су појаснили да је усвајање дјеце регулисано Породичним законом, док у пракси ову процедуру спроводе центри за социјални рад.

Из Центра за социјални рад Бањалука речено је да је до новембра поднесених захтјева за усвојење било 27, као и да нису упознати о илегалним усвајањима, о чему је писао шведски новинар и писац Патрик Лундберг, који је истраживао илегална усвајања у Шведској, те дошао до података о 500 дјеце која су усвојена са простора бивше Југославије.

Из Центра су нагласили да се, у односу на раније године, број захтјева за усвојење повећавао, али број дјеце која су усвојена није.

- У 2022. години било је 30 поднесених захтјева, а реализовано је једно усвојење. У 2020. години је поднесено 26 захтјева, а у 2021. 33 захтјева за усвојење, те ниједно није реализовано - истакли су из бањалучког центра.

Они су појаснили да трајање поцеса усвојења зависи од више фактора, те да постоје непотпуно и потпуно усвојење.

Непотпуно усвојење се односи на дјецу која су напунила пет година и која се више не могу потпуно усвојити, а имена биолошких родитеља остају уписана у матичну књигу рођених, док се потпуно може усвојити само дијете узраста до пет година, које нема живе родитеље или су родитељи непознати, односно који су дијете напустили, а више од једне године не зна им се мјесто боравка.

Из Центра за социјални рад Бањалука рекли су и да орган старатељства на основу приложених доказа утврђује да ли су испуњени услови за заснивање усвојења прописани законом.

- Усвојилац мора бити држављанин Републике Српске, изузетно, усвојилац може бити и страни држављанин ако за то постоје оправдани разлози - навели су из Центра.

Шведски новинар и писац Патрик Лундберг објавио је да је у вријеме и послије рата на простору бивше Југославије много жена тврдило да су им дјеца украдена, али да су те тврдње одбациване уз објашњење да жене болују од посттрауматског синдрома. Он је истраживао илегална усвајања у Шведској, те дошао до података о 500 дјеце која су усвојена из земаља бивше Југославије.

Лундберг је поријеклом из Јужне Кореје, а и сам је био усвојен у Шведској, као и око 10.000 његових сународника.

Он је за своје истраживање прије двије године добио највишу шведску награду за истраживачко откриће године - Велику награду за новинаре.