latinica  ћирилица
05/12/2023 |  09:48 | Аутор: РТРС

Монодрама "Књига о Милутину" у Народном позоришту Републике Српске 8. и 9. децембра

Монодрама "Књига о Милутину" са Ненадом Јездићем у насловној улози игра у Народном позоришту Републике Српске у петак, 8. и у суботу, 9. децембра, у 20 часова на великој сцени.
Ненад Јездић у монодрами "Књига о Милутину" - Фото: Screenshot/YouTube
Ненад Јездић у монодрами "Књига о Милутину"Фото: Screenshot/YouTube

Представа је премијерно изведена прије двије године у Звездара театру и од тада је имала више од 150 извођења. Аутор текста је Данко Поповић, а редитељ Егон Савин.

Главни јунак је Милутин, некада ратник, а сада обичан сељак из села Коштунића, из Шумадије.

Он говори једноставним језиком о бесмислености рата, жртвовању омладине и лаковјерности народа који је, поведен идејом о великој држави, остављао своје вољене борећи се за “више“ циљеве.

Он отвара низ питања која нам указују на бесмисао рата. Његова размишљања нас упућују на то да су у рату и побједници и побијеђени – губитници.

Милутин је необразован, али мудар и праведан сељак коме је најважније у животу бринути о мајци, жени и имању, као и сачувати образ и напунити амбар.

Јездић у готово двочасовној представи највише бриљира у тренуцима када заплаче на сцени, током исповијести које су га дубоко потресле, када је био свједок смрти, посебно дјеце, које су оставиле дубок траг у њему.