latinica  ћирилица
05/12/2023 |  09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Да Силва: Бразил ће позвати Путина на самит Г20 у септембру 2024.

Бразилске власти позваће руског предсједника Владимира Путина на самит Г20 који ће се одржати у Бразилу у септембру 2024. године, иако Бразилија признаје надлежност Међународног кривичног суда (МКС) који је издао налог за хапшење руског лидера због наводне умијешаности у ратне злочине, изјавио је бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва.
Бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Да Силва је рекао да од Путина зависи да ли ће доћи на тај самит, јер он мора да процијени посљедице евентуалног доласка због издатог налога за хапшење, пренио је ТАСС.

- Пошто је Бразил потписник Римског статута, Бразил је одговоран - истакао је Да Силва, објавиле су новине Корејо Бразилија.

Према изборном закону, предсједнички избори у Русији заказани су за средину марта 2024. године.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је 13. новембра да Путин још није донио одлуку о кандидатури за предсједника 2024. године.

Очекује се да ће самит Г20 бити одржан сљедеће јесени у Бразилу који је 1. децембра преузео предсједавање групом.

МКС је 17. марта издао налог за хапшење Путина и комесарке руског предсједника за права дјеце Марије Лвове-Белове под оптужбом за наводну "илегалну депортацију" украјинске дјеце у Русију.

Према Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина међународно заштићених лица од 14. децембра 1973. године, шефови држава уживају апсолутни имунитет од јурисдикције страних држава.