latinica  ћирилица
05/12/2023 |  10:06 ⇒ 10:13 | Аутор: ТАНЈУГ

АП: Израелска војска почела копнену офанзиву на југу Појаса Газе

Сателитске фотографије које је данас анализирао АП показују да је израелска војска започела копнену офанзиву у јужним дијеловима појаса Газе, у оквиру рата против палестинског милитантног покрета Хамас.
Израелска војска (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Израелска војска (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Агенција наводи да је од истека привременог прекида ватре између Израела и Хамаса у петак ујутро израелска војска покренула интензивну кампању ваздушних удара и копнених борби и у јужном дијелу Појаса Газе.

Сателитске фотографије које је објавио Планет Лабс ПБЦ дају први јасан поглед на интензитет и обим борбе на југу Појаса Газе, наводи АП. На фотографијама које је у недјељу снимио Планет виде се израелски тенкови и оклопни транспортери нешто мање од шест километара сјеверно од центра Кан Јуниса, главног града у јужном дијелу Појаса Газе.

АП указује да многи који су побјегли од израелске офанзиве и ваздушних напада на сјеверу града Газе сада живе око Кан Јуниса, након што им је израелска војска наредила да се евакуишу.

Израелска војска је распоређена западно од Салах ал-Дина, главног коридора од сјевера ка југу Појаса Газе, којим су бјежали многи Палестинци.

АП наводи да је анализом пронашао четири локације у тој области са укупно око 150 оклопних транспортера, тенкова и других возила.

Израелска војска није одмах одговорила на захтјев АП за коментар о својој стратегији за офанзиву и ономе што се види на сателитским снимцима, али агенција наводи да маневар и број тамошњих возила сугеришу да се израелске снаге спремају да потенцијално крену на југ ка Кан Јунису и да већ има информација о борбама у тој области.