latinica  ћирилица
05/12/2023 |  10:58 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Црвени крст обиљежава Међународни дан волонтера под слоганом "Нада"

Волонтер може бити свако, а добробит од волонтерског рада су велике, како за самог волонтера тако и за његову средину и целокупну заједницу.
Рајко Лазић - Фото: РТРС
Рајко ЛазићФото: РТРС

Волонтерско ангажовање јача вјеру у сопствене могућности, сузбија депресију, побољшава физичку спремност и доноси непроцењиву награду захвалности од људи којима је пружена помоћ.

Црвени крст Републике Српске обиљежава ове године Међународни дан волонтера под слоганом "Нада", а на друштвеним мрежама ће реализовати промотивну онлајн кампању.

Гостујући у Разбудилнику Радија Републике Српске, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске, Рајко Лазић истакао је да ће данас, поводом Међународног дана волонтера, добити захвалнице 120 истакнутих волонтера за пружену помоћ, изражену племенитост, хуманост, доброту и љубав према сваком човјеку.

- Волонтери су важна карика Црвеног крста. Ми кроз своје дјеловање у основним и средњим школама, у виду такмичења и организовања кампова, упознајемо дјецу са људским вриједностима, подстичемо код њих хуманост и сијемо сјеме људскости, које они даље развијају дружећи се и помажући другима. Свако може бити волонтер Црвеног крста ко у себи препознаје ту потребу, независно од тога колико има година - реако је Лазић.

Један од волонтера Црвеног крста је и будући доктор медицине, Немања Ратковић.

Волонтер је постао још у средњошколским данима, па већ годинама међу вршњацима и породицом шири позитивну причу о волонтирању.

- Сви ми волонтери крећемо из неке потребе да попунимо своје слободно вријеме, па неки можда из због дружења, али оно што нас задржава је осјећај личног задовољства када помажемо некоме. Млади људи кроз волонтирање сазријевају психички, али развију и потребу да буде добро у себи и људима којима помажу. Понекад је довољна само лијепа ријеч коју ми упутимо старима и људима који живе сами, па да нам узврате осмјехом, а управо то је оно што нас мотивише да и даље будемо волонтери Црвеног крста.

Међународни дан волонтера, 5. децембар, установила је Генерална скупштина УН 1985. године.

Циљ обиљежавања је да се све активности волонтера и њихов добровољни рад учине видљивим на локалном, националном и међународном нивоу.