latinica  ћирилица
05/12/2023 |  11:50 ⇒ 12:01 | Аутор: РТРС

Конаковић: Важно да се разговори настављају (ВИДЕО)

Предсједник Народа и правде и министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић рекао је данас у Бриселу, након састанка лидера политичких странака из БиХ са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, да се разговори настављају и да су се и дотакли и тема око којих још нема консензуса.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

- Највећа вриједност ове наше приче је што без обзира на околности, тензије, неразумијевање, неспоразуме ми стално сједамо и покушавамо наћи договоре, компромисе који би БиХ значајно приближили ЕУ, а тиме значајно побољшали услове људима који живе на простору БиХ. Разговарали смо око чега се слажемо и не слажемо. Мислим да бисмо у повратку требало брзо да дефинишемо нови састанак коалиције на нивоу БиХ, како бисмо теме које смо данас отворили евентуално конкретизовали - рекао је Конаковић.

Он је истакао да је изражена добра воља за наставак интеграција у ЕУ.

- Подсјетићу на битну чињеницу да БиХ годишње у ЕУ извезе 75 одсто укупног извоза. То са регионом укупно износи 93-94 процента. Мислим да немамо другу опцију, иако неко има симпатије према другим географијама. Једна је једина путања је интеграција БиХ ка Бриселу - рекао је Конаковић.

ЕУ нам је дала најбољи извјештај до сада, истакао је Конаковић, додајући да је "пред нама прилика коју не смијемо пропустити".

Конаковић је рекао да је Уставни суд тема о којој и даље нема договора.

- Питање Уставног суда око којег се сви слажемо да стране судије треба да оду једног дана или треба да оду сад. Начин промјене или формулације Уставног суда - Бошњаци који имају преко 50 одсто ако говоримо о етничком сазиву, онда очекујемо да Бошњаци имају "пола" Уставног суда. Ако не говоримо о етничком, спремни смо говорити о другим формулама. Разговарамо и о томе. Још имамо отворено питање сједишта Апелационог вијећа или Суда који би о томе требало да одлучује - рекао је Конаковић.