latinica  ћирилица
05/12/2023 |  12:29 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Иветић: ОХР је слуга бошњачке политике

Српски одборник у Општинском вијећу Оџака Дамир Иветић изјавио је да се ОХР претворио у политичку слугу бошњачке политике и народа, што се не показује само кроз монтирани процес против предсједника Републике Српске, већ и у свакодневном животу у свакој локалној заједници.
Дамир Иветић - Фото: РТРС
Дамир ИветићФото: РТРС

Иветић је истакао да је лицемјерно и крајње безобразно то што се ОХР огласио о смјени замјеника начелника општине Сребреница, штитећи тиме и директно стајући иза једног народа, док је остао глув на проблем и захтјеве српског народа у Посавском кантону.

Он је нагласио да је као представник српског народа у Посавском кантону више пута писао о положају и стању Срба у овом дијелу БиХ и да до данас никакав одговор није добио.

- Ако ћемо гледати паритет према народима онда је логично да се ОХР огласи поводом неуставне Владе Посавског кантона коју је и Омбудсман за људска права БиХ оспорио, односно у својој препоруци установио да је формирана мимо Устава Федерације БиХ и да је дискриминаторска - рекао је Иветић Срни.

Он је подсјетио да је 18. децембра прошле године прослиједио ОХР-у комплетан предмет и тражио интервенцију, али су остали нијеми.

- Желим да упознам јавност да је формирање руководства Општинског вијећа Оџак изведено мимо оних начела "инклузивности", како то у саопштењу наглашава ОХР, јер нема припадника српског народа, иако постоји изабрани вијећник српске националности, што је самим тим преседан - указао је Иветић.

Он је напоменуо да се ОХР-у обратио и 14. новембра ове године достављајући документе о неусклађености Устава овог кантона са федералним Уставом, али је, такође, добио ћутање.

Иветић је истакао да се према свим наведеним чињеницама не може закључити ништа друго него да понашање ОХР-а у БиХ иде искључиво и само на штету српског народа, његових легитимно изабраних представника, што се потврђује и кроз процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

- Двоструки аршини и двострука мјерила више не пролазе ни код нас, али ни у европској заједници. Буде ли ова организација и даље постојала и своја правила тренирала само на штету српског народа, будимо сигурни да ће доћи до тачке кључања када ће српски народ рећи свој коначни суд и став о БиХ и останку у њој - поручио је Иветић.