latinica  ћирилица
05/12/2023 |  12:52 | Аутор: СРНА

Неоснована оптужница против седморице припадника ВРС

Предсједник Борачке организације Зворник Миливоје Тодоровић рекао је Срни да седморица припадника Војске Републике Српске, које је Тужилаштво БиХ оптужило за ратне злочине почињене на подручју Власенице и Шековића у јулу 1995. године, никоме нису никада нанијело зло и да су само бранили своје огњиште и нејач.
Зворник -
Зворник

Тодоровић је рекао да Борачка организација Зворник најоштрије осуђује подизање оптужница против Ратка Вујовића, Љубомира Влачића, Витомира Пепића, Милована Огњеновића, Горана Вишковића, Жељка Дупљанина и Властимира Голијанина, који су се у Одбрамбено-отаџбинском рату придржавали правила рата и Женевске конвенције, па самим тим не могу бити одговорни за шта их Тужилаштво БиХ терети.

Он је навео да се против припадника Војске Републике Српске и даље врши отворена хајка и да их оптужују по матрици да је крив свако ко је био у српској војсци и бранио своју нејач и огњиште.

Тодоровић је упитао зашто Тужилаштво и Суд БиХ прикривају злочине почињене над српским народом у Подрињу, на Глођанском брду, у Кравици, Дрињачи и другим мјестима регије Бирач и не покрећу истрагу над припадницима такозване Армије БиХ који су чинили стравичне злочине над Србима.

- Зашто Тужилаштво БиХ ћути о злочину који су починили припадници такозване Армије БиХ када су на Глођанском брду заробили и убили 126 припадника Војске Републике Српске? - упитао је Тодоровић.

Он је рекао да се зна ко је починио тај злочин, а да Тужилаштво БиХ и даље не подиже оптужнице.

Тодоровић је истакао да се отворено сумња да Тужилаштво БиХ, не предузимајући ништа у вези са злочинима над српским народом, штити и злочин и злочинце све док нестану свједоци којих је биолошки све мање.

Према његовим ријечима, Тужилаштво БиХ ће на тај начин имати алиби да обустави истрагу и тиме директно награди злочине над српским народом.

- То је опасна игра Тужилаштва БиХ којом оптужујући припаднике Војске Републике Српске, а неподизањем оптужница против припадника такозване Армије БиХ мијења исход грађанског рата у БиХ на штету српског народа, што може имати несагледиве посљедице - нагласио је Тодоровић.

Он сматра да је најдиректније ругање српским жртвама када Тужилаштво БиХ смогне снаге да оптужи некога из редова такозване Армије БиХ, а Суд БиХ га ослободи или минимално казни или му омогући бијег из земље само да не служи казну за извршено недјело.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против седморице команданата и припадника Војне полиције Дринског корпуса Бирчанске бригаде и 10. диверзанског одреда при Главном штабу Војске Републике Српске која их терети за наводни геноцид на подручју општина Шековићи и Власеница у јулу 1995. године.