latinica  ћирилица
05/12/2023 |  14:10 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске присуствоваће главном претресу у Суду БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сутра ће се одазвати позиву Суда БиХ и са правним тимом присуствовати главном претресу, потврдио је за РТРС адвокат предсједника Српске Горан Бубић.
Процес против Додика и Лукића - Фото: РТРС
Процес против Додика и ЛукићаФото: РТРС

Бубић је рекао да се Суд још није огласио о јучерашњем захтјеву одбране да судски поступак против предсједника Српске и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића буде премјештен у бањалучки Основни суд.

Осим адвоката Бубића, главном претресу присуствоваће и чланови ширег тима за одбрану предсједника Српске, међу којима су адвокати Горан Петронијевић и Анто Нобило.

Петронијевић је у изјави за Танјуг истакао да ће неколико колега из Центра за обнову међународног права такође бити у судници и јавности објаснити регуларност овог поступка.

- То што они Додику стављају на терет је једна врста толиког лицемерја, то је као тужити патријарха што нас је крстио. Тужити Додика због тога што је потписао Указ о ступању на снагу закона или извршењу закона који је донијела Народна скупштина Републике Српске као представнички орган. Он је имао обавезу да потпише акт донесен у Парламенту - каже Петронијевић.

Да Додик није поступио по одлуци НСРС, Петронијевић каже да би то било кршење Устава и пријетила би му затворска казна до 12 година. Он појашњава да иза свега стоје напади на Републику Српску и њену имовину, а све је услиједило након неслагања са одлуком да одређена својинска права Српске пређу и на Федерацију БиХ.

Ријеч је о праву на власништво над шумама, над просторима на којима се налазе касарне.

Са тим ударом се, подсјећа Петронијевић, нису сложили ни НСРС ни Додик, па је у Парламенту Републике Српске донесен Указ да се та одлука о својинским правима не објављује у Службеном гласнику Српске.

Након што је потписао Указ и његовог објављивања у Службеном гласнику Републике Српске, предсједник Републике Српске и в.д. директор Службеног гласника су окарактерисани као симбол отпора у отимању те имовине, и ступању БиХ у НАТО.

- Предсједника Републике Српске сада треба уклонити са политичке сцене јер иза осуде, коју они намјеравају да донесу, стоји и забрана политичког дјеловања. То је борба не за Милорада Додика, него за Републици Српску - јасан је Петронијевић.

Будући да је, како истиче, Кристијан Шмит себе прогласио високим представником у БиХ, он нема могућност да доноси законе већ само да предлаже, да лобира, да врши притисак да се одређени закон донесе.

- Док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон, тај закон није донесен - каже Петронијевић.

Шмит је, истиче, себе самопрогласио врховним владаром, објединио је све три власти извршну, законодавну и судску, и доноси закон, извршава закон, пресуђује.

- То је једно флагрантно кршење међународног права и основних правних правила која постоје у свијету, и института права - истиче Петронијевић.

На основу тих Шмитових закона, против Додика као предсједника Републике Српске и в.д директора Службеног гласника се, прецизира Петронијевић, води монтирани политички поступак, који нема везе са кривичним правом него са политиком поништавања Републике Српске и прављена унитарне државе Босне.

- То је једна стратегија која доводи до флагрантног кршења међународног права и извора права на којима је БиХ, као самостална међународно призната, а то су Дејтонски споразум и Устав - навео је.

Петронијевић је подсјетио да Кристијан Шмит није по процедури изабран за високог представника, што су потврдиле двије сталне чланице Савјета безбједности, Русија и Кина, које су изричете да он није високи представник БиХ.

- Савјет безбједности није засједао на ту тему, нема јединствен став и никада није донесена резолуција да се Шмит постави за високог представника. Он је, пренебрегавајући ту чињеницу, дошао, представио се као високи представник, њега у томе подржава један дио Запада, САД, Велика Британија и Њемачка, и они га представљају као високог представника. Он из тога црпи своја овлашћења која не би имао - навео је Петронијевић.