latinica  ћирилица
05/12/2023 |  14:51 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Захвалност Европској служби за подршку европским интеграцијама БиХ

Чланови Предсједништва БиХ у разговору са замјеником извршног директора за западну Европу, западни Балкан, Турску и Велику Британију при Европској служби за спољне послове Марком Маковецом оцијенили су да је додјела кандидатског статуса за ЕУ дала позитиван подстрек свим нивоима власти на реформском и европском путу БиХ.
Састанак у Сарајеву - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Састанак у СарајевуФото: www.predsjednistvobih.ba

Чланови Предсједништва БиХ захвалили су Европској служби за спољне послове и Маковецу за континуирану помоћ и подршку европским интеграцијама БиХ.

- Они су поновили опредијељеност за европски пут, за који постоји апсолутни консензус свих релевантних политичких актера - саопштено је из Предсједништва.

Узимајући у обзир позитиван тренд у ЕУ када је ријеч о политици проширења, чланови Предсједништва БиХ су оцијенили да је потребно искористити моментум како би почели приступни преговори са ЕУ.

Маковец је поновио апсолутну подршку европској перспективи земље, истичући да БиХ припада ЕУ.

Он је навео да је позитиван замах генерисан када је ријеч о процесу проширења и важан је за снажнију ЕУ, наводи се у саопштењу.

У том контексту Маковец је позвао на спровођење реформи како би БиХ отпочела приступне преговоре.

Говорећи о Плану раста за западни Балкан, Маковец је навео да је ЕУ обезбиједила шест милијарди евра за овај регион, који ће бити реализовани у наредне три године.

Циљ плана је да приближи земље региона јединственом европском тржишту реформским процесима и регионалном сарадњом, која ће обезбиједити јачање економија земаља региона и привлачење инвестиција.