latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:10 | Аутор: СРНА

Петковић: Одбијање захтјева за смјену градоначелника на сјеверу - наставак терора

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да одбијање Приштине да прихвати захтјев грађана за опозив лажних градоначелника у четири српске општине на сјеверу Покрајине јасно показује да се Аљбин Курти све вријеме служио триковима у намјери да обмане ЕУ, али и да заустави процес смјене нелегитимних албанских локалних органа власти на сјеверу.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Петковић је изјавио да су власти у Приштини на челу са Куртијем јасно показале да их не занима никаква деескалација и нормализација ситуације у четири општине на сјеверу Косова и Метохије, што је један од главних захтјева Београда али и ЕУ, већ да му је намјера наставак терора над српским народом.

- Управо у томе лежи разлог због чега су данас албански представници у општинама у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану одбили да приме образложену грађанску иницијативу за смјену лажних и нелегитимних градоначелника, а коју су грађани поднијели стриктно поштујући административно упутство које је израдила сама Приштина - навео је Петковић.

Он је истакао да је грађане, који су у просторијама општине Звечан, у насељу Липа, покушали да ову образложену иницијативу уруче такозваном предсједавајућем Скупштине општине, полиција испитивала, претресала и легитимисала дужи период с циљем застрашивања како би одустали од својих захтјева, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић указује да је Куртијев циљ јасан, а то је да на власти задржи лажне градоначелнике и окупационе гаулајтере који су изабрани мимо воље већинског српског народа на Косову и Метохији, односно са 13 гласова Срба и 3,5 одсто албанских гласова са сјевера.

Он је навео да ти лажни градоначелници доносе бројне антисрпске одлуке и казнене мјере науштрб српског народа, како би наставили да их тероришу и прогоне са вјековних огњишта.