latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:18 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Кришто: БиХ сутра предаје План реформи

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је у Бриселу да је БиХ направила значајан искорак у протеклих мјесец дана, од објављивања Извјештаја Европске комисије о БиХ, те да већ сутра Европској комисији званично бити предат документ Плана реформи који је у рекордном року израдила ад хок радна група.
Борјана Кришто - Фото: Уступљена фотографија
Борјана КриштоФото: Уступљена фотографија

- Вјерујем да смо заиста сазрели и да можемо обезбиједити све нужне претпоставке за јачање дијалога између институција БиХ, као и политичких лидера у БиХ, који ће нас довести до испуњавања свих оних услова који стоје пред нама - рекла је Криштова и поновила очекивање да ће БиХ до краја ове године добити коначан датум отварања преговора са ЕУ.

Предсједавајућа Савјета министара у изјави медијима нагласила је да се само кроз искрени дијалог и консензус у доношењу одлука кроз успостављени механизам координације, те поштовање уставне структуре и надлежности институција на свим нивоима власти могу обезбиједити трајна стабилност, просперитет, провођење реформи и коначна интеграцију у европску породицу, саопштено је из Савјета министара.

Криштова је захвалила европском комесару за сусједство и проширење Оливеру Вархељију за континуирану подршу, те досадашњем труду и посвећености европском путу БиХ.

Криштова, која је заједно са Вархељијем данас у Бриселу копредсједавала Другим политичким форумом на високом нивоу између ЕУ и БиХ, сматра да сама бројност званичника БиХ који су у Брисел дошли са усаглашеним текстом закључака говори о апсолутној опредијељености и посвећености када је у питању ЕУ пут земље.