latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:28 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Актуелна безбједносна ситуација у БиХ задовољавајућа (ВИДЕО)

Актуелна безбједносна ситуација у БиХ је задовољавајућа, а највеће безбједносне пријетње су организовани криминал и корупција, сајбер криминал, мигрантска криза, проблем са недовољним бројем граничних полицајаца, те одлазак држављана БиХ на страна ратишта, оцијењено је данас у Бањалуци на састанку парламентарних комисија које се баве сектором безбједности.
Састанак парламентарних комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Састанак парламентарних комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Средоје Новић, Сања Вулић, Зденко Ћосић и Славко Матић, те предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Илија Цвитановић и члан те комисије Милорад Којић учествовали су данас на овом састанку комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, Народне скупштине Републике Српске, те Представничког дома и Дома народа Парламента Федерације БиХ.

Домаћини састанка, који је оцијењен као веома користан и неопходан за јачање дијалога и међусобног разумијевања, били су чланови Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

- Језик мржње изазива осјећај несигурности код грађана, посебно код младих, који одлазе из БиХ. На састанку је истакнут значај превентивног дјеловања надлежних полицијских агенција на свим нивоима с циљем заштите сваког грађанина - наведено је у саопштењу.

Посебно је наглашен значај хармонизације законских рјешења и унапређења законског оквира за рад безбједносних и полицијских агенција, те наставак дијалога с циљем јачања међусобног повјерења и разумијевања.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Средоје Новић сматра да су састанци у овом формату изузетно битни у јачању међусобног повјерења јер, како је рекао, безбједност једне земље нема цијену.

Према ријечима Новића, грађане с правом брине корупција, због чега је потребно анализирати рад тужилаштава и полицијских структура, те поставити питање одговорности.

Вулићева, Матић и Ћосић поздравили су овај формат дијалога, те су позвали на изградњу међусобног повјерења и бољег разумијевања парламентараца на свим нивоима власти.

Током састанка, чије је одржавање подржао Развојни програм Уједињених нација у БиХ, презентовани су Пројекат јачања капацитета сајбер безбједности у БиХ, као и Пројекат у области малог оружја и лаког наоружања, које УНДП спроводи у БиХ.