latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:46 ⇒ 16:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Стојковић: На Европском првенству ћете видјети такмичарску Србију

Све циљеве које сам поставио када сам постао селектор сам остварио - пласман на Мундијал у Катар, затим у А лигу нација међу 16 најбољих у Европи и историјски пласман на ЕУРО послије 24 године, рекао је селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси.
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Он је у интервјуу Тањугу истакао да приватно и професионално осјећа велику сатисфакцију за све што је урађено, али да је веома свјестан да има простора да све буде боље и нагласио да ће у Њемачкој спремити екипу за такмичарски фудбал, спремну да игра на резултат и оствари циљ - пласман у другу фазу.

- Презадовољан са оним што смо учинили и што смо те стратешке циљеве остварили. То је најважније, много је важно генерално за српски фудбал. Нисам више ја ту сада толико битан, колико је битна шира слика и повратак Србије на фудбалску мапу Европе - изјавио је Пикси.

У Њемачкој нас чека друга пјесма, такмичарске утакмице, гдје се тражи резултат и Србија ће се спремати управо за то, додао је селектор.

- Више није битно како, зашто, због чега, идеш да се такмичиш за резултат. Имамо довољно времена да размислимо и о неким тактичким стварима, о позицијама играча, да се промјене, да се уђе у можда неки другачији ритам, другачију композицију тима итд. Али, сви морају да знају, ови што много "паметују" и што знају фудбал више него било ко, да не постоји ниједан систем у фудбалу који ти гарантује да ћеш успјети. Када би то тако било, сви би играли то исто".

Према томе, мој посао је да пронађем најбоље рјешење и вјерујем да ћу га пронаћи, нагласио је Пикси.

Мој посао је да Србија на ЕУРО изгледа такмичарски добро, у физичком смислу такође, интелигентно, борбено, да се жртвује, тако онда можемо да очекујемо и да направимо резултат. Као играч сам био капитен те генерације која је посљедња играла на Европском првенству, ево сада идем у улози селектора. Када је Србија у питању, никакве резерве у мени никад није било. И није ми било тешко да летим по 12.000 километара из Јапана да бих играо за репрезентацију, иако многи на мом мјесту то не би радили. Данас такође, лојалност и патриотизам према мојој земљи показујем максимално. Ја бих сигурно зарадио више да сам негдје отишао, али овдје се новац не поставља као питање. Одговорност коју имате, задовољство да представљате своју земљу. Да представљате ових 6-7 милиона људи, то је непроцјењиво".

Када су критике дјела јавности у питању, за формацију, игру, тактику, Пикси каже да је то нормално и да су сви селектори на свијету у истој позицији.

- Могу да разумијем и критике. У квалификацијама за Мундијал рекао сам да је битно и како побјеђујемо. Португал је био бриљантан, у Катару је било то што је било, уочи Бразила први пут у каријери нисам знао састав, због повреда. Против Камеруна смо већи дио меча одиграли сјајно, па смо сами себе довели у позицију да буде 3:3. У овим квалификацијама, циљ је био пласман, резултат, остварили смо га. Када све саберемо, лоше је било у Бугарској, гдје смо срећно дошли до бода, али у двије утакмице против Мађара ми ниједну нисмо заслужили да изгубимо. Е, то је фудбал".

Стојковић је рекао да пред већином играча стоји још неколико добрих фудбалских година, али да свакако има простора за младе и да ће свако ко то заслужи добити шансу.

На конкретни питање да ли себе у децембру 2024. године види као селектора Србије и да води тим у Лиги нација и потом у квалификацијама за Мундијал 2026. године, рекао је:

- У животу је све могуће, наравно, тако да и та могућност постоји у сваком случају, али зна се како се то ради. Као и кад сам долазио, потребно је да осјећам подршку, да радим у комфорном амбијенту, али знам само једно - овај тим је права породица, атмосфера је фантастична, ниједан екцес, а знамо сви чега је било претходних година. Свом насљеднику, кад год дође, могу само да пожелим да има овакву атмосферу - закључио је Стојковић.