latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:49 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Вулић: Поштовати надлежности ентитетских министарстава и побољшати координацију

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић сматра да је могуће да сви грађани у БиХ буду безбједни ако се поштују дејтонска БиХ и надлежности ентитетских министарстава, указујући да је неопходна координација и боља сарадња ентитетских министарстава унутрашњих послова и агенција на нивоу БиХ кроз дијалог и размјену информација о безбједносним питањима.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је новинарима у Бањалуци рекла да Министарство унутрашњих послова Републике Српске и Гранична полиција БиХ имају добру сарадњу када је ријеч о мигрантској кризи, истичући да припадници МУП-а Српске обезбјеђују више од 90 одсто граничних прелаза, јер у Граничној полицији БиХ постоји проблем недостатка кадра.

- Најважније је да останемо у оквирима дејтонске БиХ поштујући надлежности оба ентитета и Брчко дистрикта. Нећемо имати никаквих проблема ако наставимо разговарати о безбједносним питањима и будемо искрени једни према другима - истакла је Вулићева.

Она је оцијенила да је стање безбједности у БиХ задовољавајуће, истичући да гарантује да су сви грађани у Републици Српској безбједни.

Вулићева је нагласила да у Републици Српској нема никаквих војних кампова, што су потврдиле и све безбједносне агенције у БиХ.

Она је подсјетила на писмо упућено европским парламентарцима и Америчком конгресу у коме се упозорава да је БиХ већ дуго уточиште радикалних исламиста.

- У нашем писму европским парламентарцима и Америчком конгресу о потенцијаним пријетњама од тероризма у БиХ навели смо да су ти кампови потенцијални терористички спавачи и о томе имамо конкретне доказе - указала је Вулићева.

Вулићева је позвала све безбједносне структуре у БиХ да се максимално укључе како би сви грађани били безбједни у БиХ, а не жртве терористичког напада као што је било у Зворнику.

Предсједник Комисије за безбједност Представничког дома Парламента Федерације БиХ Драган Миоковић сматра да опасност од тероризма у БиХ ни за длаку није мања или већа него у било којој држави у региону и Европи.

- Стање безбједности у БиХ, а самим тим и у ФБиХ је стабилно. Безбједносне агенције га држе под контролом и у сегменту потенцијалног тероризма - истакао је Миоковић.

У Народној скупштини Републике Српске данас је одржан састанак парламентарних радних тијела из области безбједности.

Састанку, чији је домаћин био Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске, присуствовали су представници Заједничке комисије за одбрану и безбједност и Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Парламентарне скупштине БиХ, као и комисија за безбједност Представничког и Дома народа Парламента Федерације БиХ.