latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:56 | Аутор: СРНА

Шолаја: Отварање преговора више не зависи од било каквих стандарда

Професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја рекао је да отварање преговора БиХ са ЕУ више не зависи ни од каквих стандарда као прије, већ од одређених конкретних политика које ЕУ мијења с времена на вријеме.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

Шолаја је рекао Срни након другог политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ у Бриселу да ЕУ тражи начин како би БиХ ишла ка тој заједници, те да у свему томе стално лута у неким својим опредјељењима.

- У једном периоду преговара са лидерима партија, па представницима институција, па настоји покренути невладине организације и слично. Ово сада је један ранији приступ који је по многима представљан као најодговорнији, односно да у свему учествују партијски лидери. Дакле, видјеће се куда то иде - рекао је Шолаја.

Он сматра да је чињеница и да БиХ није спремна за ЕУ, без обзира на то да ли ће бити отворени приступни преговори о њеном чланству у Унији или не.

- Све то је ствар унутрашњих прилагођавања, промјена, процеса и трансформација, а не само једне политичке декларације и параде да ли ће ЕУ отворити преговоре или не. Тако да се ту не очекује ништа посебно - рекао је Шолаја.

У Бриселу је данас одржан други политички форум на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ на којем су учествовали, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, као и други представници свих нивоа власти у БиХ.

Европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи изразио је наду да ће Европски савјет моћи у марту да одобри отварање преговора са БиХ о придруживању ЕУ.

Први политички форум на високом нивоу одржан је 17. маја када су се политички и институционални лидери у БиХ обавезали да ће спровести кључне активности неопходне за напредак на путу европских интеграција.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер уручио је 8. новембра предсједавајућој Савјета министара Борјани Кришто извјештај Европске комисије о БиХ за ову годину у којем се условно препоручује почетак преговора за чланство.

Европска комисија предложила је у октобру да БиХ буде додијељен кандидатски статус за пријем у ЕУ.