latinica  ћирилица
05/12/2023 |  15:59 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Прикупљени приходи први пут ће премашити 10 милијарди КМ

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија рекао је данас у Бањалуци да ће први пут од оснивања УИО прикупљени приходи од индиректних пореза премашити 10 милијарди КМ годишње.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Руководство Управе на челу са Тегелтијом упознало је данас чланове Заједничке комисије за реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ о свим важним актуелним темама у вези са индиректним порезима, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Приликом посјете УИО, разговарано је о приједлозима законских рјешења која се односе на ПДВ, царину и акцизе, а који се посљедњих мјесеци често помињу у јавности, посебно у смислу многобројних захтјева за ослобађање од плаћања ПДВ-а, умањење стопе или захтјева за поврат ПДВ-а на широк спектар добара.

На састанку је било ријечи о потреби за свеобухватном измјеном Закона о ПДВ-у и о систему индиректних пореза, као и о потреби техничког јачања интерних капацитета УИО.

Саговорници су размијенили мишљења и о статусу неколико усвојених иницијатива у оквиру Парламентарне скупштине БиХ, као што су укидање ПДВ-а на донирану храну, те повећање прага за улазак у систем ПДВ-а, али и о плановима и могућностима повећања горње границе за набавку возила за особе са инвалидитетом, те плана у вези са обновом граничних прелаза који су у лошем стању.

На састанку руководства Управе и делегације Комисије било је ријечи и о систему који је на снази, а односи се на плаћање ПДВ-а на лијекове, на таксе приликом регистрације нових привредних субјеката, а размијењене су и информације о могућностима и ризицима помјерања коначног дана за обрачун ПДВ-а.

У саопштењу је наведено да су истакнути и лоши услови за рад у сједишту Управе и у Регионалном центру Бањалука, те је указано на потребу боље техничке опремљености УИО с циљем што бољег обављања основних задатака, првенствено пружања квалитетније услуге пореским обвезницима.

У делегацији Заједничке комисије за реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ били су предсједник Ермина Салкичевић Диздаревић, замјеник предсједавајућег Илија Цвитановић, те чланови Сњежана Новаковић Бурсаћ, Младен Босић и Шемсудин Дедић.