latinica  ћирилица
05/12/2023 |  16:22 | Аутор: СРНА

Којић: Параџемати - озбиљна безбједносна пријетња

Члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агеније /ОБА/ Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић сматра да је забрињавајуће присуство параџемата који су блиски терористичкој "Исламској држави" јер представљају озбиљну потенцијалну безбједносну пријетњу у БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Све безбједносне агенције у БиХ знају да постоје радикалне исламистичке групе. Према једном извјештају који сам читао, италијанска обавјештајна служба је навела податак да постоји 20 различитих локација у БиХ на којима се налазе параџемати који су блиски "Исламској држави" - рекао је Којић новинарима у Бањалуци.

Он сматра да ови параџемати представљају потенцијалну безбједносну пријетњу, али да о њима треба говорити, не да би се узнемирила јавност, него да се укаже на тај проблем.

Којић је подсјетио да су успостављене одређене граничне контроле када је почео израелско-палестински сукоб.

- У дијелу Шенгена између Хрватске и Словеније, гдје нису постојале, успостављене су граничне контроле због опасности од радикалних екстремистичких покрета и група - рекао је Којић.

У Народној скупштини Републике Српске данас је одржан заједнички састанак парламентарних радних тијела из области безбједности на којем је оцијењено да је безбједносна ситуација у БиХ на задовољавајућем нивоу.

Састанку, чији је домаћин био Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске, присуствовали су представници Заједничке комисије за одбрану и безбједност и Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Парламентарне скупштине БиХ, као и комисија за безбједност Представничког и Дома народа Парламента Федерације БиХ.