latinica  ћирилица
05/12/2023 |  17:47 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Злогласна Хитлерова Директива о нападу на Југославију ускоро у власништву Србије (ВИДЕО)

Србија је недавно на међународној аукцији купила документ непроцјењивог историјског значаја - злогласну Директиву, од 27. марта 1941., којом је Хитлер наредио напад на краљевине Југославију и Грчку. Документ је тренутно у Америци. За неколико недјеља стићи ће у Музеј жртава геноцида у Београду и привремено бити изложен у једној од националних установа културе.
Директива о нападу на Југославију - Фото: РТРС
Директива о нападу на ЈугославијуФото: РТРС

Злогласна Директива 25, која је означила почетак Другог свјетског рата на територији Краљевине Југославије, израђена је у 13 оригиналних примјерака, а онај, који је откупила Србија, био је намијењен обавјештајној служби Абвер. На међународној анонимној онлајн аукцији за њега се надметало 14 интересената.

- Као што они нису знали да Република Србија учествује, тако ни ми не знамо ко су конкретни понуђачи, односно учесници у самој аукцији били, што се тиче цијене – он је купљен за 42.500 америчких долара - каже Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.

Директива, која се састоји од пет тачака и исписана је на четири странице, за историчаре је доказ о злочинима.

- Они страшни догађаји, злочини, злочини против човјечности, геноцид над српским народом који се догодио на простору НДХ јесу управо посљедице тог потписа који је 27. марта 1941. године Адолф Хитлер ставио на дну документа, тј. на дну Директиве број 25 - каже историчар Бојан Арбутина.

Ратомир Миликић, научни савјетник Института за савремену историју, каже да је то био и културоцид.

- То је не само геноцид над народом, већ и културоцид, просто затирање имена и затирање историје једног народа - тврди Миликић.

У Музеју жртава геноцида кажу да је овај документ по важности упоредив са телеграмом аустроугарске објаве рата Краљевини Србији 1914. године, који се налази на УНЕСКОВОЈ листи свјетског културног насљеђа. Истичу да постоји могућност покретања процедуре да се и Директива 25 потенцијално нађе на овој листи.