latinica  ћирилица
05/12/2023 |  18:18 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

Високо образовање у Српској и на европској мапи (ВИДЕО)

Агенција за високо образовање Републике Српске испуњава услове за пуноправно чланство у Европској асоцијацији агенција за обезбјеђивање квалитета у високом образовању, закључак је дводневног састанка стручњака у високом образовању у Бањалуци.
Универзитет у Бањалуци - Фото: РТРС
Универзитет у БањалуциФото: РТРС

Неопходно је да Агенција спроведе и све законске процедуре, да би свака високошколска установа била акредитована, а подршку ће добити од Европске агенције.

Универзитет у Источном Сарајеву прва је високошколска установа у Српској и Федерацији БиХ, која је прошла спољну акредитацију. Ово су постигли захваљујући подршци Републичке агенције за високо образовање.

- Агенција за високо образовање помаже у раду Универзитета у Источном Сарајеву у смислу подизања квалитета научно-наставног и научно-истраживачког рада на нашем факултету - каже Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Да би се студенти могли слободно кретати у европском образовном простору, неопходно је да Агенција за високо образовање Српске постане пуноправни члан Европске агенције. Предстоји им процес вредновања од стране међународних стручњака.

- Мислим да смо много тога урадили и испунили сва очекивања. Сада је прилика да путем овог пројекта видимо шта нам је преостало, како би могли заокружити ову причу - рекла је Биљана Војводић, директор Агенције за високо образовање Републике Српске.

Напредак Агениције у раду препознала је и Европска асоцијација за обезбјеђивање квалитета у високом образовању.

Даглас Блексток, предсједавајући ове асоцијације, истакао је да Агенција за високо образовање Републике Српске постиже напредак и да ће имати подршку Европске асоцијације током процеса вредновања од комисије састављене од међународних стручњака.

- Као професор на Бањалучком универзитету, видим значај и вриједност Агенције која је способна да сагледа наше потребе у високом образовању и помогне Министарству у анализама које дају стручну аналитику за одређене научне области - нагласио је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Очекује се да би Агенција за високо образовање Српске већ сљедеће године могла постати пуноправни члан Европске асоцијације.